изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:31 EEST
ЖЪТВАТА - ПРАЗНИК ЗА ЖИТЕЛИТЕ НА СЕЛО ОДРИНЦИ    
Общество"Колкото пчели в кошерите, толкова зърно на полето". С това пожелание символично бе даден стартът на жътвата в землището на село Одринци, Добричко. Амбициозна дама арендува 4000 дка в землището на селото

Още в ранните часове на деня вчера жителите на село Одринци с много настроение се подготвиха за един от неписаните, но най-големи празници в Добруджа - жътвата. Групата за автентичен фолклор при читалище "Възраждане" представи пред арендатора в селото"Агро 2000" ООД, както и жителите обичая, жътва. Цялото семейство от най-възрастния - свекъра, до децата малчугани, се качиха в писани каруци и се отправиха за полето.
След като вързаха люлката за бебето, жените и мъжете навлязоха в пшеничения блок и зажънаха с песни. След като събраха първите снопове пшеница и натрупаха куповете, жътварите извиха кръшно хоро. С импровизиран обяд бе сложен краят на обичая, като символично на чорбаджийката - управител на "Агро 2000" ООД Спасина Братоева бе връчен първият сноп от нивата. Жътварите пожелаха на стопанката "Колкото пчели в кошерите, толкова зърно на полето". Кметът на Одринци Димитър Минев също пожела успех и берекет и ливна менче с вода пред комбайна, който влезе в полето.
"Агро 2000" ООД арендува 4000 дка в землището на село Одринци от две години. Амбициозната млада дама е решила да затвори цикъла на производство, като възнамерява в закупените сгради на бившата селска кооперация да направи и краварник за 30 животни от следващата година. "Ние от Одринци сме особени хора, но харесахме Спасина и се стараем да й помагаме с каквото можем. Тя също ни помага - дари на кметството компютър, измаза залата на читалището" - разказа кметът на Одринци Димитър Минев. Одринци има 400 души жители. "Агро 2000" ООД арендува 1/3 от земеделските земи, като наема работна ръка само от селото. В момента извършва ремонт на трите зърнохранилища, които  дружеството е закупило от бившата кооперация.
 


Сходни връзки

ЖЪТВАТА - ПРАЗНИК ЗА ЖИТЕЛИТЕ НА СЕЛО ОДРИНЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди