изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 18:04 EEST
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ: 30-40 МИЛИОНА ЩЕ ПОЛУЧИ ДОБРУДЖА СЛЕД ВЛИЗАНЕТО НИ В ЕС    
Земеделие

Държавният глава зажъна със сърп вчера в добричкото село Победа 

 

Президентът на България Георги Първанов откри жътвата вчера в най-голямата по територия община в България - Добричка. Той зажъна в поле на земеделската кооперация в с. Победа с председател Георги Маринов. Държавният глава бе придружаван от съпругата си Зорка Първанова. Гостите, сред които и съветникът му по селскостопанските въпроси Ибрахим Касимов, бяха посрещнати от кмета на община Добричка Петко Петков, председателя на Общинския съвет Славка Петрова, общински съветници, кметове на населени места, много жители на общината.



Присъстваха още областният управител Динчер Хаджиев и заместниците му Михаил Стоев, Сияна Фудулова и Олга Задгорска.

Президентът бе посрещнат по традиция с хляб и сол, с добруджански песни и танци, изпълнени от танцьори и певци на ансамбъл "Добруджа" с главен художествен ръководител Стоян Господинов. С "Добре дошъл в нашия богат и красив край, в житницата на България - община Добричка!" приветства държавния глава кметът Петко Петков. Той го удостои със званието "Почетен гост на община Добричка", отличието се присъжда за първи път. Провеждането на това мероприятие в с. Победа е символ на победата, каза в заключение Петко Петков. Обичая "Зажънване" представи състав за автентичен фолклор при читалище "Пробуда" в с. Победа с ръководител Христина Стефанова. В края на ритуала изпълнители от състава подадоха сърпове на Георги Първанов и Петко Петков, които символично зажънаха.

“Благодарен съм за топлото и сърдечно посрещане и за чудесния ритуал, който показва, че в Добруджа трудът наистина е песен” - каза държавният глава в приветствието си към присъстващите. Той разказа, че е отрасъл на село и си припомни, че преди 40 години, като дете е помагал при жътвата на баба си и дядо си. Президентът обаче призна, че бил по-добър в коситбата. Георги Първанов каза, че в Добруджа идва винаги с удоволствие, защото през тежките години на прехода, при сбърканите реформи - най-вече в земеделието, производителите от нашия край са намерили сили да запазят добрите възможности за развитие на българското зърнопроизводство. Президентът сподели гордостта си, че пътувайки насам, колкото и да се е старал, не е открил нито едно парче необработваема земя. Около 10-12 лева ща са преките плащания за декар земя след влизането на България в ЕС, каза Георги Първанов, това означавало около 30-40 млн. лева за Добруджа. Очаквали се  над 700 милиона за развитието на селските райони. Щяло да бъде грешно обаче, ако разчитаме само на европейските партньори, време било и държавата да поведе нова политика относно земеделието.

На журналистически въпрос - кога най-после ще обяви кандидатурата си за президент, Георги Първанов отговори: "Защо най-после? Няма все още готов закон, не е определена датата за президентските избори, така че не виждам на какво основание нито аз, нито който и да било да бърза". Той благодари на създадените в негова подкрепа граждански инициативни комитети. Президентът посочи, че е поласкан, че зад него застават лекари, учители, хора с доказан авторитет. Георги Първанов подчерта, че е в ход увеличението на пенсиите и то с процент, какъвто не е имало през последните години на прехода. Нивото на безработицата било малко над 9 процента - най-ниско за тези 16-17 години. Въпреки това, си давал сметка, че има хора, които живеят в условия на недоимък и за това държавата трябвало внимателно да подходи по отношение на излишъка на полугодието. Президентът пожела на всички спорна жътва, богата реколта, добра реализация, "за да има работа и пари за всички, за да има добро бъдеще за България".

Кооперацията в с. Победа обработва 20 000 декара земя, като от тях 8 хиляди са засети с пшеница. М.г. средният добив е бил 650 килограма от декар, за тази година председателят й Георги Маринов също очаква да е над 600 кг. Земеделската кооперация е получила по САПАРД техника за 890 000 лева. За м.г. приходите й са били 2 милиона лева, а чистата печалба, която е реинвестирана - 140 000 лева. Член-кооператорите са 730 души, за 2005 г. те са получили по 28 лева рента на декар. НДТ

 

СНИМКИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НА ПРЕЗИДЕНТА ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ В ОБЩИНА ДОБРИЧКА

 


Сходни връзки

ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ: 30-40 МИЛИОНА ЩЕ ПОЛУЧИ ДОБРУДЖА СЛЕД ВЛИЗАНЕТО НИ В ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди