изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:24 EET
ОБЩИНА ГРАД ДОБРИЧ - С НАЙ-ВИСОК РЕЙТИНГ ОТ КМЕТСТВАТА    
НовиниТова ни дава една прекрасна перспектива пред кредитните институции и инвеститорите, заяви по телефона за НДТ финансовият зам.-кмет Иван Колев

Вчера в столицата официално бе връчен сертификат за кредитен рейтинг на 7 общини от страната. Сертификатът е дело на "Глобал Рейтингс" АД, като най-висок рейтинг бе присъден на община град Добрич. Оценката за първоначален дългосрочен кредитен рейтинг за община град Добрич е АА - /стабилна перспектива/. Краткосрочният такъв е а-2. В мотивите за оценката на независимия оценител се казва, че град Добрич е в източната част на Добруджанското плато. "Градът е център на Община с особен статут на територия, която се покрива от тази на землището му. Други населени места в общината не съществуват, изключение прави квартал "Рилци", който административно е включен към град Добрич, но териториално е отделен от него. Територията на Община град Добрич е 109 497 дка. Основни положителни фактори, влияещи върху рейтинга, са ниско ниво на задлъжнялост, добър бизнес климат, увеличение на собствените приходи и наличие на положителен краен баланс" - се казва още в прессъобщение на "Глобал Рейтингс". Важна роля за високата оценка е изиграла и общинската емисия облигации. През 2004 г. общината емитира обикновени, лихвоносни, безналични, поименни, свободно прехвърляеми, обезпечени общински облигации на стойност 2 600 000 евро. Купонът е фиксиран процент в размер на 6.75% (шест и седемдесет и пет на сто) годишно. Обезпечението е първи по ред особен залог в полза на банка-довереник на дружествения дял па община гр. Добрич в "Жилфонд-Инвест" ЕООД. Едноличният собственик на капитала поема неотменяем ангажимент да поддържа жилищен фонд, необременен с тежести, като актив на дружеството, с пазарна стойност не по-малка от 125 % от номинала на облигациите в обръщение във всеки един  момент до погасяване на всички задължения по облигационния заем. Оценителите отбелязват, че плащанията по този дълг, обаче, не застрашават финансовото състояние на община Добрич. Добрич е определен като важен икономически център за развитие на Североизточния район, предвид потенциала на икономиката на територията на общината.
Размерът на дълга и съществуващите задължения не се очаква да влошат финансовото състояние на  общината. През разглеждания период община Добрич отчита увеличение на собствените приходи. При изготвянето на сертификата е отбелязано, че според плана за бюджет, през 2006 г. собствените приходи нарастват с 147 % спрямо базовата 2003 година. През периода 2003-2005 г. община Добрич отчита наличие на положителен краен баланс, като размерът му варира в широки граници от 2.3 % до 28.6 % от общия размер на приходите по бюджета. Прогнозите са, че в края на тази година крайният баланс ще е нулев.
Рейтинговата организация смята, че нулевият баланс, който се прогнозира за края на 2006 г., се дължи на предпазливостта при изготвянето на плана за бюджет 2006. Отчетено е, че основните отрицателни фактори, влияещи върху рейтинга, са недостатъчна, според международните стандарти, гъвкавост при изпълнението на бюджета и високо ниво на разходите за развитие на инфраструктурата. За периода 2003 г. - 200б г. има наличие на оперативен дефицит, който е достигнал средна стойност от 3,9 % от размера на оперативните приходи. Изключение прави 2004 г., когато е реализиран оперативен излишък в размер на 1% ох оперативните приходи, През целия период се отчитат високи стойности на капиталови разходи, които се дължат на увеличените разходи за инфраструктура. През разглеждания период процентът на субсидиите от Централния бюджет от общия размер из приходите намалява от 72,7 % през 2003 г. до 57.7 % праз 2006 г.
Финансовият зам.-кмет Иван Колев заяви специално за НДТ, че с този рейтинг се разкриват много добри перспективи пред общината по отношение на кредитните институции. "Смятам, че от следващата година всички финансови институции ще отпускат кредитиране след представен такъв рейтинг и самият факт, че вече ние имаме оценката и сертификата на независимата институция, ни дава основание да считаме, че общината ще се развие в положителна посока в това отношение. Този сертификат и високият ни кредитен рейтинг също ни дава повече възможности за привличане на инвестиции, както от страната, така и от чужбина."
В четвъртък специален гост на община град Добрич ще бъде изпълнителният директор на "Глобал Рейтингс" Ваня Василева.
 


Сходни връзки

ОБЩИНА ГРАД ДОБРИЧ - С НАЙ-ВИСОК РЕЙТИНГ ОТ КМЕТСТВАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди