изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 15:48 EEST
Археолози изследват останките от древен кораб край село Крапец    
Култура  Бурните ветрове и силното вълнение разкриха останките на древен кораб, потънал край бреговете на село Крапец. Нашият репортер Цветелина Атанасова участва в огледа, осъществен от леководолазен клуб “Русалка”.

На дълбочина от 15 до 20 метра, силните течения разчистиха пясъка и на дъното се показа носът на кораб. Той е дървен ветроход с дължина около 35 метра. Най- вероятно е строен през 17-18 век. До наши дни е запазен медният обков, дори и инициалите на майстора Пи енд Ейч и ко, името на съда обаче не е открито. Една от хипотезите на археолози е, че корабът е запален при морска битка и умишлено ударен в брега, за да се спаси екипажа. Тезата, че е военен се потвърждава и от намерените наоколо оръдия.

Няма нищо по-хубаво от лошото време, оказва се и за ентусиазираните водолази. Течението е силно, водата - необичайно студена – едва 14 градуса. За инструктурите Красимир Кръстев и Илия Кръстев обаче това е единственият шанс да проучат находката. Защото макар за ветрохода се знае от години, изследване може да се прави само, когато пясъците го разкрият. А затова се налага търпеливо чакане, понякога с месеци и дори с години.

http://news.bnt.bg

 


Сходни връзки

Археолози изследват останките от древен кораб край село Крапец | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди