изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:44 EEST
Китайската икономика с ръст от 11,3% за второто тримесечие    
КитайКитайската икономика е регистрирала ръст от 11.3% през второто тримесечие, което значително превиши този от първото в размер на 10.3% и се оказа над публикуваните през изминалата седмица в китайските медии прогнози за ръст от 10.9 на сто.

Така за шестте месеца от началото на годината икономиката на страната се е повишила с 10.3% на годишна база, отчетоха от статистическото бюро на страната.

В основата на ръста през първите шест месеца е износът, който се увеличава с 25.2% на годишна база до 428.6 млрд. долара. В същото време износът се повишава с 21.3% до 367.1 млрд. долара.

Допълнително ръстът на китайската икономика се е предопределял и от значителното нарастване на индустриалното производство и дългосрочните инвестиции в страната.

Индустриалното производство бележи покачване от 19,5% през второто тримесечие спрямо същия период на 2005, докато дългосрочните инвестиции нарастват със значителните 35 на сто.

Инфлацията в бързо развиващата се икономика през първото шестмесечие на годишна база възлиза на 1,3%.

Данните за пореден път потвърждават слабата ефективност на предприетите правителствени мерки за забавяне ръста на икономиката с цел тя да се предпази от “прегряване”.

Официални правителствени говорители заявиха, че икономиката на страната трябва да запази стабилния си темп на нарастване, но трябва да ограничи покачването в някои отрасли, сред които са металодобивният и строителният, както и да ограничи кредитната активност, за да не се стимулира инфлацията.

В усилията си за забавяне темпа на нараствана не инфлацията през април централната банка на страната повиши равнището на краткосрочните лихви с 0,27 процентни пункта до 5,85% на годишна база, като анализаторите прогнозират новото им повишение с 0,25 процентни пункта в близко бъдеще.

От статистическото бюро не направиха прогноза относно икономическия растеж за втората половина на годината.

http://www.investor.bg

 


Сходни връзки

Китайската икономика с ръст от 11,3% за второто тримесечие | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди