изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:56 EET
ПО 450 КИЛОГРАМА ОТ ДЕКАР ПШЕНИЦА ПРИБРАХА В С. ПЧЕЛНИК    
ЗемеделиеЖътвата в добричкото село Пчелник приключи навреме и без загуби, разказва в писмо до редакцията на в. "Нова добруджанска трибуна" нашият читател Божан Божков.

Средният добив при ечемика е 360 килограма от декар, а при пшеницата - 450 кг/дка. Според Б. Божков, реколтата е добра, като се има предвид теренът. Само около 25 процента от земята на Пчелник е трета категория, останалата е четвърта, пета и шеста. Високите добиви са резултат на дългогодишния опит на сплотения колектив - ръководство и механизатори, в прилагането на наука и спазването на всички агротехнически изисквания и срокове. Село Пчелник има малко обработваема земя с дребни собственици, с доста парцели след земеразделянето, в които лично стопанство трудно може да се развива, затова всички са членове на земеделската кооперация, споделя читателят ни.
В писмото си Б. Божков разказва и за откриването на жътвата в Пчелник, която традиционно се е превърнала в празник на кооперацията и селото. Организатори са били председателят на земеделската структура и кметицата Женя Александрова, която е и ръководител на певческата група в Пчелник. Зажънването е започнало с песни, с пита - за да е сладък хлябът от новата реколта, и менче с вода - по вода да върви жътвата.
Божан Божков споделя и за един от проблемите пред кооперацията - лошият път, по който се извозва житото до складовата база в село Житница. "Дай Боже, властимащите тази година да изпълнят обещанието си и да отремонтират разбития път между село Пчелник и Житница и не само там!" - с тези думи завършва писмото до редакцията ни. НДТ

 


Сходни връзки

ПО 450 КИЛОГРАМА ОТ ДЕКАР ПШЕНИЦА ПРИБРАХА В С. ПЧЕЛНИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди