изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 13:06 EEST
ОТКРИХА ГРОБ ОТ XII-XIII В. ПР.Н.Е. ПРИ РАЗКОПКИ НА НЕКРОПОЛ В БОЖУРЕЦ    
ИсторияАрхеологически екип с ръководител научен сътрудник Игор Лазаренко от Исторически музей - Варна откри гроб при разкопки на некропол в землището на каварненското село Божурец, научи НДТ от директора на Исторически музей - Каварна Дарина Мирчева.

"Това е първият разкрит скелет, като в гроба има и части от кон. Екипът, работещ на обекта, разкри трупополагане от номадски произход. Това е първата находка от период, в който по нашите земи са живели траки. Още повече научен сътрудник И. Лазаренко е единствения в региона, който работи точно този период от време. По-точно може да се каже, че гробът е от XII-XIII в. преди новата ера" - разказа още Дарина Мирчева.
 Сега предстои подробно проучване на находката, като впоследствие тя ще бъде изложена в музея в Каварна. В разкопките в Божурец се включиха и деца от каварненските училища, както НДТ писа. Освен нашите ученици, в рамките на 4 дни на археолозите са помагали и деца-скаути от Белгия, научи още НДТ. "Белгийски тийнейджъри скаути, които гостуваха на Каварна и се срещнаха със скаутите в града ни, сами изявиха желание да се включат в археологическите работи по време на престоя си при нас" - разказа Десислава Якимова - началник отдел "Образование, младежки дейности и спорт". Общо 18 тийнейджъри са гостували на Каварна, като техните домакини са им показали всички забележителности в района. В момента белгийците са на екскурзия в страната, те разглеждат и други забележителности по туристически маршрути, добави още Якимова. Преди да отпътуват за родината си тийнейджърите ще се срещнат с националния скаутски клуб във Варна.
От понеделник своята работа по разкопките, започнати още през миналата година на нос Калиакра, продължи екип с ръководители Бони Петрунова и Христо Кузов. И тук ще се включат ученици от каварненските училища, припомни Мирчева. Общо две смени деца ще помагат на археолозите по време на тяхната работа.
 


Сходни връзки

ОТКРИХА ГРОБ ОТ XII-XIII В. ПР.Н.Е. ПРИ РАЗКОПКИ НА НЕКРОПОЛ В БОЖУРЕЦ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди