изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 08:31 EEST
ОТКРИХА ОСТАНКИ НА ДРЕВЕН КОРАБ КРАЙ КРАПЕЦ    
ИсторияБратята леководолази Красимир и Илия Кръстеви са открили потъналия преди няколко века дървен кораб след бурното вълнение на морето в началото на юли

Бурните ветрове и силното вълнение от 3-4 бала в началото на юли са дали възможност да се разкрият останките на древен кораб, който е потънал край бреговете на село Крапец. Те са открити случайно от леководолазите братя Красимир и Илия Кръстеви. Но те не са първите, които са ги виждали. Останките на този потънал кораб са се разкривали и закривали от пясъка периодично през годините. Ние не сме първите, които го виждаме, коментира пред НДТ Красимир Кръстев. И добави, че случайно с брат си са минавали над кораба, когато са видели, че силното морско вълнение е разчистило пясъка над него и той се е показал. Става въпрос за дървен кораб. Водолазите са открили фрагменти от него. Напречното сечение и други данни сочели, че дължината му е 30-35 метра. Намерени са инициали P&H&Co. Предполага се, че това са инициалите на този, който е правил металния обков, обясни К. Кръстев. Той потвърди, че в района преди време са виждани оръдия. Затова се предполага, че потъналият кораб е бил военен. Корабът е горял, за което имало видими следи. Допълнително той е разбит от морето. Има версия, че е бил запален при морска битка и умишлено е ударен в брега, за да се спаси екипажът.   
Според някои версии, корабът най-вероятно е строен през 17-18 век. Дали водолазите ще продължат проучването на потъналия кораб, ще зависи и от това дали вълнението ще разчисти пясъка от него и ще позволява  той да се вижда.  
Никога преди не сме чували за такъв потънал кораб край селото ни, каза кметът на Крапец Николай Николов. И добави, че научили за находката след разкритията на леководолазите братя Кръстеви. Преди триста години, за когато по предварителни данни се датира корабът, село Крапец не е съществувало в този си вид. То е възникнало преди малко повече от сто години. Затова, най-вероятно, не са се запазили някакви данни за такъв потънал ветроход или за морски битки. Край Крапец има потънал кораб - гръцки, от 1968 г. Той е разбит на три части и се намира между Крапец и Дуранкулак, обясни кметът.
Историкът Асен Салкин от Каварна, който бе и дългогодишен директор на Историческия музей в морския град, сподели пред НДТ, че по предварителни данни поне засега съдът се датира от XVIII-XIX век. "Наличието на оръдие подсказва, че може би е бил военен. За жалост, трудно е да се каже нещо по-точно, тъй като той е заседнал и голяма част от палубата му е разрушена. Това затруднява и определянето на типа му. Това не е първият потънал кораб в акваторията в района. От Шабла до Дуранкулак има силни морски течения, които довличат потънали кораби дори в Дунав. Например преди време потъналия в украински води кораб "Волгобалд" за едно денонощие от течението бе довлечен до Яйлата" - разказа още Салкин.  Историкът изтъкна още един факт - наличието на свидетелства за избухнал пожар, което според него е и причината да бъде насочен към плитчините, където е заседнал, за да може да се спаси екипажът. Останките от кораба са на дълбочина около 4 м и - според специалистите, това прави още по-трудна проучвателната работа, тъй като вълните достигат тези дълбочини. Все още не може да се каже кога точно ще започне по-подробно проучване на находката, но предположенията се, че това ще е възможно най-рано през следващата година.
 


Сходни връзки

ОТКРИХА ОСТАНКИ НА ДРЕВЕН КОРАБ КРАЙ КРАПЕЦ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди