изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:32 EEST
ВСЕКИ ТРЕТИ КАТАСТРОФИРАЛ Е МЛАД ШОФЬОР    
Ред и сигурностИ вторник се нареди сред черните дни по пътищата на Добричка област. Рисковите часове са 8 сутринта и от 15 до 19 часа вечерта. Шофьорите превръщат ремонтираните булеварди в областния град в писти


С 1125 повече са новите шофьори в Добричка област от началото на годината,  в сравнение със същия период на м.г. Статистиката обаче сочи, че 36 на сто от участниците в пътно-транспортни произшествия в Добричка област са млади шофьори със стаж зад волана до три години. С превантивна цел пътните полицаи посещават часовете в училище не само на малките ученици от първи до осми клас, но и на горните класове в техникуми и гимназии, където има много новоизпечени шофьори. На тях, освен беседи, им се показва и суров полицейски материал от катастрофи. Това съобщи вчера пред медиите инспектор Румен Стоянов от "Пътна полиция-КАТ" при Областна дирекция "Полиция". Той алармира, че с поведението си на пътя родители, баби и дядовци за секунди унищожават това, което децата са научили от лекциите за безопасност на пътя, които служителите на МВР им изнасят в училище. От началото на годината до момента са съставени актове за 103 нарушения от пешеходци. Те са от всички възрастови групи, подчерта инспектор Стоянов.
От началото на годината в страната са възникнали 3820 тежки пътно-транспортни произшествия с 417 загинали и 4709 ранени. Катастрофите са със 159 повече, жертвите са с 15 повече, а тежко ранените - със 153. В Добричка област се отбелязва тенденция на лек спад. Възникналите тежки катастрофи от началото на годината са 72 или с една по-малко от м.г. При тях са убити 12 души и 94 са тежко пострадали или с по двама по-малко от 2005 г. Тъй като повечето от автомобилите тази година са застраховани, се отчита увеличение на пътно-транспортните произшествия с материални щети - 633, при 506 за м.г. Най-много жертви - по три, са взели катастрофите от сблъсък на два автомобила, от удар в дърво и блъскане на пешеходец. С по един загинал са катастрофите от преобърнат автомобил, блъскане в стълб или каруца. Оказва се, че най-много произшествия има при добро време и суха настилка, когато шофьорите карат с бясна скорост и не се съобразяват при отнемане на предимство - 48 катастрофи с 9 убити, 20 тежко и 41 леко ранени. За сравнение - при мокра настилка са станали 9 произшествия без убити, при сняг - 4 тежки ПТП с един загинал и при заледяване - 11 катастрофи с двама убити. Най-много жертви има по пътищата на областта от несъобразена скорост - 7 загинали, две са жертвите от отнемане на предимство.
За полугодието пътните полицаи са образували 157 заявителни материала за съдържание от над 1,2 промила алкохол в кръвта. Установени са 291 случая на пияни шофьори, при 319 м.г. Рекордът за най-голямо изпито количество алкохол преди качване зад волана е 3,19 промила.
Черните дни по пътищата на Добричка област вече са не само почивните събота и неделя, но и вторник. Най-много катастрофи стават в пиковите часове - 8 часа и от 15 до 19 ч. Най-рискови са пътните участъци край Приморци и до Малка Смолница, а за град Добрич най-опасни са асфалтираните булеварди, като първенството води бл. "Добруджа", каза още инспектор Стоянов.
 


Сходни връзки

ВСЕКИ ТРЕТИ КАТАСТРОФИРАЛ Е МЛАД ШОФЬОР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди