изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:44 EEST
Променят студентските такси във ВУЗ    
ОбразованиеОбвързване на таксите за обучение във ВУЗ с успеха на студента предвижда план, обсъждан в министерство на образованието. Това твърдят ректори на висши училища пред в. Дневник. Според плана всяка година студентите от различните висши училища ще бъдат класирани в зависимост от оценките им.

Така първите 5% от младежите с най-висок успех няма да плащат нищо за обучението си, а освен това ще получават и стипендии. Около 25% от учащите се с най-нисък успех, обаче, вече ще заплащат пълната такса за обучението си във ВУЗ, която в различните специалности варира между 600 и 5 хил. лв. За останалите 60-70% от студентите ("златната среда") се предвижда да остане в действие досегашната система - т.е. частично да плащат сумата за обучението си. Сега таксата е в размер на 30% от издръжката на един студент в съответния ВУЗ, като остатъкът се плаща от държавата. Всяка година класирането ще се актуализира и групите на стипендиантите, полуплатените и платените студенти ще се променят в зависимост от резултатите през семестрите. Ако бъде одобрена, идеята ще бъде записана в бъдещата стратегия за развитие на висшето образование, която министерството предвижда да представи през есента.
 


Сходни връзки

Променят студентските такси във ВУЗ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Променят студентските такси във ВУЗ
Автор: Anonymous да 2006-07-20 @ 11:26 EEST

Напротив, правят го нарочно, за да се гаврят със студентите - едни ще искат подкуп, други свежа плът. Най-добре е този парламент да се измете и държавата да започне на ново да се строи.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди