изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 17:22 EEST
200 КВ. М ПОСТРОЙКИ СКАРАХА БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА И МИНИСТЪР ДАНАИЛОВ    
Общество"Министър Данаилов повежда борба до последна капка ... мастило срещу Ботаническата градина на СУ "Св. Кл. Охридски" в Балчик" - това се казва в разпространено вчера становище на Университетската Ботаническа градина в морския град. То е по повод обжалването от министъра на културата на решение на Върховния касационен съд от май т.г.


С решение №44 от 4.05.2006 г. ВКС е постановил, че СУ "Св. Кл. Охридски" е "носител на правото на ползване върху складове и работилници с обща застроена площ от 152,94 кв.  и на постройка, обозначена като "каса" с площ 44,92 кв.м, заемани към настоящия момент от ДКИ "КЦ Двореца", чийто първостепенен разпоредител е министърът на културата. С писмо от 4.06.2006 г. ректорът на СУ "Св. Кл. Охридски" проф. Борислав Биолчев, е изпратил писмо до министъра на културата Стефан Данаилов. В него заявява, че е убеден, че две институции като Министерството на културата и Софийския университет не следва да контактуват чрез съдебните органи. Той моли министър Данаилов за съдействие ДКИ "КЦ Двореца" да освободи въпросните помещения, за които са признати от върховните магистрати правата на СУ "Св. Кл. Охридски".
Вместо това на 5.07.2006 г. министърът на културата Стефан Данаилов е обжалвал чрез Районния съд в Балчик решение №44 на Върховния касационен съд. Според него, решението на ВКС е постановено при съществено процесуално нарушение. Аргументът е, че Министерството на културата ненадлежно е представлявано пред Окръжния съд  в Добрич и пред Върховния касационен съд, с което е нарушена възможността да участва в делото. Ексминистърът Божидар Абрашев бил упълномощил представител за пред районен съд - Балчик, но не и пред по-горните инстанции. С. Данаилов посочва още, че върховният съд е обосновал решението си върху заповед на министъра на културата от 1955 г., с която се предоставя собственост на СУ "Св. Кл. Охридски".  Съществувала  Спогодба от 1970 г. между България и Румъния, по силата на която бившата собственост на Двореца на румънската кралица Мария като земи и сгради става собственост на Република България едва след подписването на същата. Затова съдът трябвало да вземе предвид това ново доказателство и да отмени решението си. "Недопустимо е през 1955 г. който и да е орган на държавната власт на Народна Република България да предостави валидни права на ползване върху имот, който не е собственост на НРБ, а на Социалистическа република Румъния", се посочва в жабата на Стефан Данаилов.
"Министър Данаилов очевидно продължава негативната политика на печално известния си предшественик - министър Абрашев, спрямо Университетската Ботаническа градина в Балчик. Опитите тя да бъде унищожена и превърната в обикновен дворцов парк явно ще продължат", се казва още в становището на Университетска Ботаническа градина - Балчик
 


Сходни връзки

200 КВ. М ПОСТРОЙКИ СКАРАХА БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА И МИНИСТЪР ДАНАИЛОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди