изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:36 EEST
МЗГ е предприело мерки във връзка с установените случаи на птичи грип в джебелското село Слънчоглед    
Здраве

София. Регистриран е случай на птичи грип в джебелското село Слънчоглед, област Кърджали. Взети са били проби за птичи грип, след като се е наблюдавала масова смърт по птиците в село Слънчоглед, община Джебел.



В 15 ч днес е получено съобщение в Министерството на земеделието и горите (МЗГ) за положителен резултат за болестта инфлуенца – грип по птиците. Това съобщи на пресконференция министърът на земеделието и горите Нихат Кабил, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Нихат Кабил е уведомил незабавно за ситуацията премиера Сергей Станишев, президента Георги Първанов, министъра на държавната политика по бедствия и аварии Емел Етем и министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски.
Нихат Кабил е издал заповед да бъдат унищожени всички птици и птичи продукти в района на община Джебел. За убитите животни ще бъдат заплатени компенсации на тяхната пазарна стойност. Кабил увери, че МЗГ има необходимите средства за това. В заповедта пише да се направят неколкократни дезинфекции на дворовете и пътищата в село Слънчоглед, да бъде изградена дезинфекционна площадка и да се дезинфекцират всички автомобили, преминаващи през селото.
Ще бъде изградена трикилометрова предпазна зона и десеткилометрова наблюдателна зона около селището.
До четири дни ще излязат резултатите за това какъв щам е вирусът на птичия грип, а след това пробите от мъртвите птици ще бъдат изпратени в референтната лаборатория по птичи грип във Великобритания за потвърждение. След брифинга, който тече и в момента, министър Нихат Кабил ще замине за джебелското село Слънчоглед.
Мария СТАЛЯНОВА

Агенция "Фокус" припомня:

За първи път за наличие на птичи грип в България се съобщава на 3 февруари 2006 г. Тогава на официална пресконференция министърът на земеделието и горите Нихат Кабил съобщава, че смъртоносният за птиците вирус е открит в лебед, намерен на 30 януари 2006 г. в река Дунав до Видин.
От края на месец януари 2006 г. в страната се регистрират множество случаи на мъртви птици.
В края на месец януари 2006 г. в района на Шабленското и Дуранкулашкото езеро са намерени около 130 мъртви птици.
На 27 януари 2006 г. над 70 мъртви птици от вида белочела водна кокошка са открити от експерти от РИОСВ - Варна при Дуранкулашкото езеро. 15 от птиците са намерени в самото езеро в местността “Орлово блато” на територията на защитената територия “Дуранкулашко езеро”. Останалите са открити в изоставени рибарници в близост до това място.
На 28 януари 2006 г. по време на последния ежедневен оглед на водоемите в района на защитена местност “Шабленско езеро” експерти от РИОСВ-Варна откриват около 60 мъртви птици от вида белочела водна кокошка и два броя голяма белочела гъска. Птиците са намерени разпръснати на площ от около 200 квадратни метра.
Същия ден в местността “Голяма Ада”, на територията на защитената територия “Дуранкулашко езеро”, са открити други 60 мъртви белочели водни кокошки и 10 юрдечки от вида потапница. При огледите не са установени следи от лов.
Незабавно са информирани Районната ветеринарномедицинска служба /РВМС/-Добрич и областния управител на Добрич. Съгласно заповед на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров от 13 януари 2006 г. при масова смърт на диви птици трябва да се уведоми незабавно РВМС, без да се предприема събиране на умрелите птици.
Експертите на РВМС-Добрич са взели проби и са ги изпратели за анализ в централната лаборатория на НВМС в София. Достъпът на граждани до езерата е ограничен. Във връзка със случая директорът на Районната ветеринарномедицинска служба в Добрич д-р Александър Александров заявява, че бързите изследвания на първите проби в Националната лаборатория за птичи грип в София са отрицателни. Според първите данни от изследванията птиците са умрели заради екстремно ниските температури.
На 3 февруари 2006. са открити няколко мъртви птици край Созопол.
На 4 февруари 2006 г. мъртви лебеди са открити във Видин, в Ямбол, Бургас, Пазарджик и в района на Шабленското и Дуранкулашкото езеро.
Във Варна са открити седем мъртви лебеда и една малка белочела гъска. Птиците са намерени от експерти от РИОСВ-Варна по време на извършваните ежедневни проверки на водоемите в района на защитена местност “Шабленско езеро”, местност „Езерешко перило”.
В местността “Голямата дига”, на територията на защитена местност “Дуранкулашко езеро”, са открити други 8 мъртви лебеда.
В Бургас са открити два мъртви лебеда. Те са изпратени за изследване за птичи грип. Птиците са намерени на 20 километра от Бургас в местността "Ченгене скеле". Мястото известно като рибарското селище на Бургас, е населено с десетки постоянно живеещи.
В близост до промишлената зона на Ямбол около обяд пожарникари намират в близост до река Тунджа мъртъв лебед. Сигналът е подаден от граждани на дежурните телефони на РВМС-Ямбол. Според очевидци в същия район на реката са видени още лебеди.
Областният управител на Пазарджик Ангел Чолаков съобщава, че в района на Пазарджик е намерен мъртъв лебед.
В река Дунав край русенското село Мартен е открит мъртъв пеликан. Трупът на птицата е прибран с лодка от ветеринарните специалисти. Заедно с пеликана за изследване в София е изпратен и мъртъв сокол, намерен край Русе.
Същият ден не са намерени мъртви или болни диви птици по крайбрежието на Дунав в Силистренска област, информира директорът на Регионалната ветеринаро-медицинска служба доктор Венелин Димитров.
Министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски, в качеството си на председател на Кризисния щаб за посрещане на евентуална грипна пандемия разпорежда изпълнението на мерки във връзка с евентуалния случай на открит птичи грип в мъртъв лебед край Видин. Заповедта е до всички областни управители, и директорите на Регионалните центрове по здравеопазване (РЦЗ) и Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ). В заповедта е указано да бъде контролирано изпълнението на мерките разпоредени за наблюдение на водни басейни, особено в района на Черноморието и река Дунав за умрели птици, които трябва да бъдат изследвани незабавно. Разпоредено е органите на МВР да съдействат при контрола на собственици на птици за недопускане на контакти между домашни и диви птици. Регионалните центрове по здравеопазване трябва да проверят готовността на здравната мрежа, и най вече на болниците за приемане на евентуални случаи на заразени с птичи грип.
На 7 февруари 2006 г. край езерото Дуранкулак са открити нови 18 мъртви птици. В Шабленското езеро ветеринарните специалисти откриват 8 мъртви лебеда.
На 10 февруари е оповестено, че намерените на 7 февруари мъртви лебеди край езерото в Шабла и край Варна са носители на вируса на птичия грип.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

МЗГ е предприело мерки във връзка с установените случаи на птичи грип в джебелското село Слънчоглед | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.27 секунди