изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:05 EEST
НАД 750 МЕРАКЛИИ ЗА ГУРБЕТ В ИСПАНИЯ И ГЕРМАНИЯ ЗА ШЕСТ МЕСЕЦА    
ОбществоНад 750 души, жители на общините Добрич, Добричка и Крушари, са пожелали да работят в Испания и Германия през първите шест месеца на годината и са били консултирани от специалисти на дирекция "Бюро по труда". 

 Най-голям е бил интересът към гурбет в Испания, за там консултираните са повече от 500. От януари до края на юни от кралството са постъпили общо 19 оферти за набиране на кандидати. В началото на годината е продължило търсенето на работници за бране на ягоди. Новите оферти са били за шофьор и механик на камион, заварчик, механик-настойчик на автомобили, механик на селскостопански и индустриални машини, индустриален тенекеджия, дърводелец-мебелист, заварчик, помощник-кухня и помощник-сервитьор. През настоящия месец продължава набирането на кандидати за сезонна работа за гроздоберачи. От 500-те консултирани 102 кандидати са отговаряли на условията. След проведеното интервю с испанските работодатели 47 от тях са  одобрени за работа в Испания.
Голям е бил през шестте месеца и интересът за работа в Германия, консултирани са над 250 лица. По Междуправителствена спогодба за обмен на работна сила са постъпили две оферти. Предложенията са били в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, от които едната е за сезонна заетост. По дългосрочната оферта за 18-месечна заетост са се набирали сервитьори, готвачи, администратори, продавачи, хотелиери и висшисти-икономисти, а за сезонна заетост - готвачки, сервитьорки и камериерки. След проведените вътрешни езикови интервюта по офертата, документите на 21 кандидати са били изпратени в Агенцията по заетостта в София. След събеседване с немските представители са одобрени 18 от тях.
През шестте месеца на годината специалисти от ДБТ в Добрич са продължили да консултират лица, проявяващи интерес за стаж в Швейцария. Повече от 20 души са били насочени за подаване на документи в Агенцията по заетостта, а на други бяха предоставени адресите на браншовите съюзи в сферата на хотелиерството и ресторантьорството.

 


Сходни връзки

НАД 750 МЕРАКЛИИ ЗА ГУРБЕТ В ИСПАНИЯ И ГЕРМАНИЯ ЗА ШЕСТ МЕСЕЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди