изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:19 EEST
ВЕЧЕ Е СЪБРАНА ПЪРВАТА СУМА ОТ ДЛЪЖНИЦИТЕ НА "ВиК"    
ИнтервютаПред НДТ Слави Сербезов - частен съдебен изпълнител

 

- Г-н Сербезов, изминаха повече от три месеца откакто и у нас заработиха частните съдебни изпълнители. С какво се характеризира работата Ви през този стартов период?

- Голяма част от изпълнителните действия, които съм водил като държавен съдия-изпълнител, след това, по желание на взискателите, се прехвърлиха при мен - вече като при частен съдия-изпълнител. При мен дойдоха и изпълнителни дела, които по-рано съм водил в съдилищата на Генерал Тошево, Тервел и Каварна. Целта е да бъдем по-близо до взискатели и длъжници, да сме по-близо до хората. В тази връзка предстои през следващите месеци да разкрия приемни в някои от градовете от областта. Целта е да се спестят време и разходи на клиентите.

- Къде ще има разкрити приемни на кантората Ви?

- Приемни ще има в Тервел, Генерал Тошево, Каварна и Балчик. Допълнително ще информирам обществеността за това в кои дни и часове ще има представители на кантората за разяснения и приемане на документи.

- По колко изпълнителни дела сте работили през първите месеци на практиката Ви като частен съдия-изпълнител?

- Работя като частен съдия изпълнител от 3 април т.г. За изтеклите около четири месеца съм работил по около 350 дела. Като резултат мога да посоча, че събираемостта е с доста висок процент - над 30-40 процента. Изненадващо, длъжниците проявяват интерес. И с право, тъй като на всички разясняваме, че колкото повече се бавят делата им, толкова повече такси се трупат.

- Какъв е характерът на изпълнителните дела, които гледате?

- Почти всички дела за издръжка, трудови дела, такива на държавни институции. Има дела за 20 лева, както и за 800 000 лева.

- За какви задължения са те?

- Делото за 20 лева е за издръжка, а другото е за задължения към кредитор.

- Практиката у нас е издръжката след раздяла на родителите да се плаща от бащите. Има ли случаи, когато майката е осъдена да плаща издръжка?

- Досега съм имал един-два такива случая, когато детето е присъдено на бащата. Тогава майката трябва да плаща издръжка. Тук трябва да спомена, че въз основа на Постановление на Министерски съвет № 288, когато  осъденият да плаща издръжка, не притежва никаква движима или недвижима собственост, която да бъде продадена и не работи, той се изпраща към определената община с констативен протокол от съдия-изпълнителя. Тя е задължена да изплати издръжката със средства от държавния бюджет.

- Водите ли по-крупни изпълнителни дела за имущество на фирми?

- При мен беше изпълнителното дело на завод "Хан Аспарух". Успяхме да съхраним имуществото да не бъде разграбено. Сега вече е назначен синдик, който ще го разпродава.

- Има ли при Вас заведен дела от "ВиК" срещу длъжници и на какъв етап е тяхното изпълнение?

- "ВиК" започна да води дела срещу своите длъжници. Вече е събрана първата сума от около 2000 лева и тя "пътува" към водното дружество. При мен са заведени около 20 изпълнителни дела за неплатена вода. Те са както срещу физически, така и срещу юридически лица. Най-големият длъжник вече плати. Останалите също започнаха да плащат една част от дължимите суми. Засега е събрано около една трета от дължимото по тези дела.

- Сред физическите лица-длъжници, каква част са от ромски произход?

- Около половината.

- Те също ли започнаха да се изплащат?

- Да, включително и те започнаха да плащат, след като описахме движимите им вещи. Оказа се, че те имат сателити, хубави телевизори и DVD. Все още не се е наложило да пристъпваме към разпродажбата им, защото започнаха доброволно да се разплащат. Ако се наложи, и това ще бъде направено.

- Какъв е размерът на задълженията им за вода?

- Задълженията на физическите лица към "ВиК" варират от 150-200 до 1000 лева.

Разговаря Станислава КРЪСТЕВА

 


Сходни връзки

ВЕЧЕ Е СЪБРАНА ПЪРВАТА СУМА ОТ ДЛЪЖНИЦИТЕ НА "ВиК" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди