изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:43 EET
“Внос” на птичи грип    
Здраве  Етнически турци от Южна България са заподозрени в нелегално внасяне на болни от птичи грип птици, като по този начин са предизвикали появата на болестта в страната, предаде румънската агенция Медиафакс.

Село Слънчоглед, населено предимно от етнически турци, бе първото населено място, където българските власти регистрираха огнище на птичи грип.
Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил нито отрече, нито потвърди, че причината за появата на огнище на птичи грип в България е в наши изселници, които се връщат за ваканцията по родните места от Турция.
Здравните експерти заявиха, че все още не е ясно откъде е дошъл птичият грип в Кърджалийско.



Агенция “Фокус”
Медиафакс: Етнически турци са заподозрени в пренасяне на птичия грип в България

Етнически турци от Южна България са заподозрени в нелегално внасяне на болни от птичи грип птици, като по този начин са предизвикали появата на болестта в страната, предаде румънската агенция Медиафакс. Село Слънчоглед, населено предимно от етнически турци, бе първото населено място, където българските власти регистрираха вчера огнище на птичи грип. Бяха взети незабавни мерки за защита на населението и унищожаване на птиците. Правителството съобщи, че селото ще бъде под карантина за 21 дни, за да се предотврати разпространяване на вируса. Това е първото огнище на птичи грип, регистрирано в България, но властите още не са установили дали става въпрос за патогенния щам H5N1. До получаване на резултатите от тестовете ще бъдат унищожени 480 птици в региона. Лекарите от засегнатия район са нащрек, засега няма случаи на заразени хора. Въпреки това кръвните проби, взети от петима местни жители, ще бъдат изследвани заедно с пробите от болните птици. Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил уточни, че местните жители ще получат още в понеделник компенсации за избитите птици, като цените ще са съобразени с тези на пазара на животни. Министерството вече е отпуснало необходимите средства. Само двама души от село Слънчоглед са имали пряк контакт с болните птици и са под постоянно лекарско наблюдение, е казал министърът.


“Агенция Фокус”
Министър Кабил нито отрече, нито потвърди, че причината за птичия грип е в наши изселници от Турция

Все още не е ясно откъде е дошъл птичият грип в Кърджалийско, предаде БНР. Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил нито отрече нито потвърди, че причината е в наши изселници, които се връщат за ваканцията по родните места от Турция.
България е поискала съдействие от Англия у нас да бъде изпратен експерт от лабораторията в Уембридж. В тази лаборатория ще бъдат изпратени и пробите от село Слънчоглед.
 


Сходни връзки

“Внос” на птичи грип | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди