изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:15 EEST
ОФИЦИАЛНО СТАРТИРА ПРОЕКТЪТ ЗА РАЗДЕЛНО СМЕТОСЪБИРАНЕ В АЛБЕНА    
ТуризъмЛентата символично прерязаха зам.-министърът от МОСВ Чавдар Георгиев и директорът "Експлоатация" в "Албена" АД Иван Калинков.  "До края на 2007 г. ще бъдат вложени 110 млн. лв. в разделно сметосъбиране" - това заяви в Албена  Ч. Георгиев

В петък на официална церемония, на която присъстваха зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев, кметът на община Балчик Красимир Михайлов,  зам.-областният управител Михаил Стоев и още много други гости, бе даден стартът на проект за разделно сметосъбиране на територията на курорта Албена. Домакини на събитието бяха Перлата на българското Черноморие и техните партньори от органицазията за оползотворяване на отпадъците от опаковки "Екобулпак" АД. Символично лентата бе прерязана от директора по "Експлоатация" в "Албена" АД Иван Калинков и зам.-министърът Чавдар Георгиев. При откриването зам.-министърът заяви, че МОСВ предвижда до края на 2007 г. да бъдат вложени 110 млн. лв. за разделно сместосъбиране. Той добави още, че се предвижда да бъдат обхванати 3 млн. души, като се предвижда да се намали общият обем на отпадъците с 1/3. "С разделното сметосъбиане ще се положи началото и на един нов отрасъл в икономиката - рециклиращата индустрия" - добави още зам.-министър Георгиев.
Както НДТ информира, проектът, който стартира в Албена, за разделно сметосъбиране е дело на ръководството на комплекса съвместно с "Екобулпак" АД. В него националната организация за оползотворяване на опаковки е инвестирала 100 хил. лв. - за цветни чували за отпадъци, разноцветни контейнери, балиране на отпадъците. Прокуристът на дружеството Милен Димитров заяви на импровизирана пресконференция: "По този начин, като се разделят и балират отделно хартии, пластмаса и стъкло, те биват използвани в различни заводи в страната, където се рециклират. Общият обем на битовите отпадъци се намалява с 30 %, а теглото - с 10 на сто". М. Димитров добави още, че до края на годината дружеството ще изгради 5 сортировъчни инсталации, а до края на 2007 г. - още 7 в страната. Планираните инвестиции от "Екобулпак" АД до края на тази година възлизат на 10 млн. лв., като сред партньорите, с които работи, освен Албена са няколко общини - Сливен, Ямбол, Габрово, 5 района в София и други.
"Избрахме Албена, защото тя е най-красивият български курорт и е пословична със своята чистота. Радващо е, че след като направихме своето предложение, срещнахме истинска подкрепа от страна на ръководството на комплекса и желание за съвместна работа" - каза още прокуристът на дружеството. На територията на Албена вече има разположени разноцветни контейнери с обозначения за видовете отпадъци. Във всички хотели и ресторанти отпадъците също се събират разделно, след което се извозват и балират. В стаите на хотели и из целия комплекс има разпространени рекламни листовки и плакати, които са преведени на 6 езика.
Директорът по "Експлоатация" на "Албена" АД Иван Калинков заяви пред журналисти, че Албена заплаща годишно такса от 400 хил. лв. на община Балчик за това, че ползва сметището. "Това е бъдещото в екологията и индустрията. В Албена има над 3 хил. души персонал, които ще пренесат този почин и в своите семейства" - добави още Калинков. По проекта се предвижда през следващия активен сезон да бъде обхваната изцяло и плажната ивица в курорта.
 


Сходни връзки

ОФИЦИАЛНО СТАРТИРА ПРОЕКТЪТ ЗА РАЗДЕЛНО СМЕТОСЪБИРАНЕ В АЛБЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди