изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:14 EEST
ЩЕ СЪДЯТ ДВАМА ЗА УКРИТИ ДАНЪЦИ    
НовиниТе са разкрити при проверки на данъчните ревизори през 1999 г. и 2002 г.

 

Два обвинителни акта за укрити данъци е внесла в съда Окръжната прокуратура в Добрич, съобщиха оттам.
40-годишният Милен Миланов Великов от Добрич ще бъде съден за това, че през 2000 г. и 2001 г. е избегнал плащане на данъчни задължения в големи размери - съответно 7329 лева и 10 657 лева. В подадената данъчна декларация по Закона за облагане доходите на физическите лица през 2000 г. той е скрил истината, а през следващата година изобщо не е подал такава декларация.
При проверка на отдел "Оперативен контрол" към Териториалната данъчна дирекция в Добрич през 2002 г. е разкрито, че Великов е въртял дейността на фирмата на съпругата си - ЕТ "М.С.М. - Силвия Великова". Тя е регистрирана през 1995 г. с предмет на дейност - търговия с елматериали и строително-монтажни работи, която се облага само с патент. Данъчните установили, че фирмата е извършвала и други дейности. Тя се занимавала с елинсталации, консултантски и технически услуги, които се облагат по общия ред и приходите от тях трябва да се посочват в годишните декларации по ЗОДФЛ. Ревизорите установили, че Великов не е осчетоводявал приходите от непатентните дейности и не е издавал касови бележки. В данъчната си декларации за 2000 г. той не е   отчел приходи от 23 075 лева, за които дължи 7 329 лева данък. През следващата година изобщо не подал декларация и така е укрил 32 345 лева приходи, за които е дължал 10 657 лева на държавата. По това обвинение Милен Великов може да получи присъда до 3 години лишаване от свобода и глоба до 500 лева. Съпругата му Силвия Великова е привлечена само като свидетел по делото, информираха още от прокуратурата.
На 3 до 10 години затвор, лишаване от права за упражняване на дейност и пълна или частична конфискация на имуществото може да бъде осъдена бизнесдамата Йоана Светославова Стоянова /39/. Срещу нея има обвинителен акт за противозаконно присвояване на 15 569 лева от държавния бюджет и укриване на данъчни задължения в особено големи размери - 14 806 лева.
През май 1998 г. тя е внесла чрез ирландска фирма 44 т свински черен дроб, 25 т сланина, 24 т пуешки бутчета и 22 т осолен бекон. Трябвало да ги преработи и изнесе за Русия. Получила разрешение за временен внос до 31 март 1999 г. Стоката била складирана в склад в Ген. Тошево. Договорът за износ за Русия пропаднал. Вместо да преработи месните продукти и да ги изнесе, тя пласирала част от тях на вътрешния пазар без необходимото осчетоводяване. Това е установено след изтичане на срока за временен внос на 31 март 1999 г. За това, че не е изпълнила условията за временен внос, Митница-Добрич й съставила акт за митническо нарушение. За да укрие сделките, Стоянова не е издавала фактури и те не са отразени счетоводно и в данъчните й декларации. Съставен й е данъчно-ревизионен акт. Обвинението срещу Стоянова е, че е присвоила дължимия по тези сделки данък на държавата и е укрила данъци.

 


Сходни връзки

ЩЕ СЪДЯТ ДВАМА ЗА УКРИТИ ДАНЪЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди