изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:51 EEST
Българинът пие най-евтината бира в Европа и света    
НовиниБългаринът пие най-евтината бира в Европа и света като цяло. Средната цена за половин литър светло пиво е 0.55 лв., но тази сума не е за сметка на качеството, което е изключително високо, заяви Владимир Иванов, председател на Управителния съвет на Съюза на пивоварите в България.


В бъдеще, с оглед и на очакваното присъединяване на страната ни към Европейския съюз, бирата все пак ще поскъпне, но това няма да стане рязко, нито увеличението ще е голямо, уточни Иванов. От януари до юни тази година в България са изпити 2.24 милиона хектолитра бира, което е с 11% повече от същия период за 2005 г. Производителите на пиво изтъкват като едни от основните фактори за това повишение подобрената култура на пиене на бира на българина, както и повишаването на акцизите за високоалкохолните напитки.

Противно на очакванията Световното първенство по футбол не е дало сериозно отражение на консумацията. През изминалата година българинът е изпил 4 780 000 хектолитра пиво, но това все още не надхвърля абсолютния максимум, регистриран през 1990 г. от 7 милиона хектолитра, подчерта Владимир Иванов. В момента на пазара освен познатите български марки има и 7 лицензни вида бира, които напълно задоволяват търсенето и в бъдеще не се очаква появата на нови марки, коментира още той. Българинът все още предпочита да консумира бирата у дома си, което обяснява и защо магазините продават около 70% от бирата, а заведенията - едва 30%. Традиционно стъклените бутилки са най-търсени. За периода януари - юни 2006 г. 54% от продадената бира е в такава опаковка. След нея се нареждат пластмасовите бутилки, които все повече навлизат на пазара - 37% и наливната бира - 7%.

Никъде в света бирата в пластмасови бутилки не се продава толкова успешно, колкото в България, коментира главният мениджър на "Каменица" Йохан де Смет Ван Дам. Според него за това има една много важна причина - българинът обича да споделя бирата си с приятели, а не да я консумира сам. През миналата година българска бира в малки количества е изнесена за Македония, както и за българските колонии в Чикаго, Ню Йорк и Лондон, съобщиха от "Каменица". Производителите обаче са категорични, че на този етап не се мисли за износ в големи размери, защото България не е позната като бирена страна, въпреки качествения продукт, който предлага. Най-общо светлото пиво се предпочита от хората на възраст между 30 и 65 години, специалните видове - от лицата между 30 и 45 години, а пиво клас "премиум" - от потребителите между 20 и 35 години.

Информацията е на БГНЕС.
 


Сходни връзки

Българинът пие най-евтината бира в Европа и света | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди