изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:56 EET
ПРОФ. ГЕОРГИ МАРКОВ ПРИЕМА ДНЕС ПОЧЕТНОТО ГРАЖДАНСТНВО НА БАЛЧИК    
НовиниЗа 9 часа днес е насрочена церемонията, на която Почетният гражданин на Балчик проф. Георги Марков - директор на Института по история към БАН, ще получи символите на града. Решението за удостояване със званието Общинският съвет на Балчик взе на заседанието си през май т.г. Предложението за това бе на група граждани - като обществено признание за дългогодишния му труд и научните постижения на големия български историк. То е в отговор на съдействието, помощта и сътрудничеството, което изтъкнатият учен оказва на Балчик и общината, на музея и на историците в Балчик.



 Директорът на Института по история при Българската академия на науките, чл. кор. д. ист. н. Георги Марков, е доказан учен с международна известност и авторитет. Той е автор на десетки книги, студии, статии, научни съобщения и главен редактор на две научни списания за история.
 През последните 10 години проф. Марков проявява жив интерес и безкористна съпричастност към обществения живот на Балчик. Той има множество гостувания и прояви, свързани с годишнини на исторически събития, участие при изграждане на два паметника и издаването на книги, с което се обогатява и популяризира културно-историческото наследство на града. Особено ценно е дарението, направено от професора, през септември 2005 година - във връзка с честването на 65 години от възвръщането на Балчик в границите на България през 1940 година. То е уникално от историческа и научна гледна точка, защото всичките 204 вестника от дарението са важен документ с текстова и фотографска информация за освобождението на Южна Добруджа.
 


Сходни връзки

ПРОФ. ГЕОРГИ МАРКОВ ПРИЕМА ДНЕС ПОЧЕТНОТО ГРАЖДАНСТНВО НА БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди