изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:30 EEST
„ЦСО – ШАХМАТЕН КЛУБ ЕНЕРГИЯ 21„ E КОВАЧНИЦА ЗА ТАЛАНТИ. СРЕБЪРЕН МЕДАЛ ЗА НАЙДЕН ДОБРЕВ    
СпортПророчески се оказаха, думите изречени от зам. кмета на гр. Добрич Ваня Балчева, която тази година преди по- малко от два месеца при откриването на шахматния информационен център “Веселин Топалов” пред всички присъстващи пожела “Център за съвременно образование – шахматен клуб Енергия 21” да се превърне в ковачница на таланти

 

Ето фактите.

- Купата за комплексен победител в V - международен шахматен фестивал ЕВРИКА 64, проведен през 2006 г. в гр. Балчик и в с. Кранево е притежание на отбора от младите добрички шахматни дарования.

- Сребърен медал на държавните индивидуални първенства по ускорен шахмат за момчета до 16 години е притежание за представител на този добрички шахматен клуб.

Държавните индивидуални първенства се проведоха в края на юли от 22 до 26 последователно в градовете Червен бряг и Плевен. Състезателите бяха разделени в седем възрастови групи до 8; 10; 12; 14; 16; 18 и 20 години. Статистиката от публикуваните в Интернет в сайта на БФ” по шахмат” таблици с класирането сочи, че общо в първенствата участваха около 400 момчета и момичета от цялата страна. Добричкото присъствие в тези първенства все още е недостатъчно по редица обективни и субективни причини, преодоляването им зависи от по-нататъшната промяна в разбиранията и подкрепата на много хора в нашия град.

Макар, че амбициите на клуба са по-големи, средствата, времето за избор, обучение, възпитание и индивидуална подготовка на талантливото младо шахматно поколение от нашия град се оказаха недостатъчни. В крайна сметка от името на добричкия клуб на база постигнати до сега резултати бяха допуснати до участие само трима представители - Найден Добрев, ученик във ФСГ „Васил Левски”, Тито Титов, ученик от V клас на ПМГ”Иван Вазов” и Атанас Атанасов, ученик от ОУ”Христо Ботев”.

От всички най-голямо впечатление на шахматните специалисти с играта си направи Найден Добрев, роден в с. Сенокос, община Балчик, ученик в ФСГ „Васил Левски”, който зае второ място в крайното класиране по ускорен шахмат до 16 години и стана носител на сребърен медал. Той получава право на участие в Европейското първенство за юноши до 16 години в 2006-а, което ще е през септември в Черна гора. При 10 годишните момчета заслужава да отбележа 7 – то място на Атанас Атанасов, а при 14 годишните - Тито Титов само поради липса на опит не е по напред. Желанието, с което децата се включиха в тези състезания е сигурна гаранция, че разбраха най-важното. През идващата година трябва да участват редовно в безплатното обучение провеждано в клуба от м.с. Тома Киряков, ако искат да имат повече успехи. Държавните индивидуални първенства по ускорен шахмат и блиц се проведоха с контрола за игра съответно от 20 и 5 минути на всеки състезател до края на партията. При момчетата всички първенства бяха в девет кръга, а при момичетата повечето - в седем кръга. Главният съдия на първенствата м.с. Димитър Илиев извършваше жребия по швейцарска система и класирането прецизно с помощта на компютър. Организаторите бяха осигурили великолепни условия за игра.

Стремежът, амбициите, увлечението за постигането на победа на всяка цена на някои родители и треньори обаче взеха връх. Оказа се, че деца са обучавани да прилагат в хода на играта най-разнообразни некоректни и агресивни средства. Без да е разбрано, че от такива радости след време ще се берат горчиви плодове с траен отпечатък върху възпитанието и обучението на техните питомци.

Преди петнадесет години беше рядкост.

-  деца от един град да играят шахмат от името на клубове от други градове и села;

-  да се разменят масите за игра на състезателите;

-  да се разменят началните места на фигурите (царя и царицата) на опонента и да се иска победа поради неправилно изигран ход; / В тази некоректна клопка на два пъти попадна и Найден Добрев /.

- противник да вземе ключ от стаята в хотела, за да не може опонента му да влезе в нея;

- да не се дава противникова фигура, когато след ход с пешката тя трябва да се произведе в дама или друга фигура ;

- да се променя игралното време на опонента;

- от името на един състезател да играе друг.

Оказа се, че сега в шахмата, както в живота, не всичко е така, както изглежда на пръв поглед. В днешно време по често се адмирират неща, които стряскат. Шахматът е друг. Но пак тази игра изпълнена с мъдрост, създадена през вековете може да ни служи като важен възпитателен фактор, когато попадне на точните хора и точното място.

Зная, че в ЦСО – ШК ЕНЕРГИЯ 21 децата ще се научат предварително, как да реагират съгласно правилата на ФИДЕ (международната шахматна федерация) и преодоляват различните рискови и екстремни ситуации, в които попадат. Ние искаме да научим добричките деца да спазват правилата на играта и можем да го направим и това ми дава сигурност, че успехите на децата от клуба ни не само в шахмата в близко време ще бъдат все по-големи.

м.с. инж. Тодор Спиров

 

 

 

 


Сходни връзки

„ЦСО – ШАХМАТЕН КЛУБ ЕНЕРГИЯ 21„ E КОВАЧНИЦА ЗА ТАЛАНТИ. СРЕБЪРЕН МЕДАЛ ЗА НАЙДЕН ДОБРЕВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди