изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:34 EET
Мюфтията ни топи в ЕС    
Европейски съюзИслямските духовници забъркват България в международен скандал заради джамията

Главното мюфтийство обмисля идеята да поиска среща с посланика на Финландия, която председателства Европейския съюз, както и с посланиците на ислямски страни в България, за да се оплаче от случващото се с мюсюлманското вероизповедание през последните две-три седмици у нас. Главният секретар на мюфтийството Хюсеин Хафъзов уточни, че става дума за посегателството над джамии, искането на политическа партия да бъде преустановено четенето на призива за молитва "Езан", както и негативното становище за носенето на забрадките в училище. Ще разговаряме с посланиците за всички тези случаи, които до голяма степен смятаме, че не са демократични, допълни Хафъзов. Още не е уточнено кога ще бъде поискан разговорът, но е вероятно това да стане още тази седмица.
    Това е явна провокация и опит за предизвикване на международен скандал, коментира зам.-председателят на "Атака" Павел Шопов. Според него от известно време Хафъзов се държи изключително нагло и провокира етническо напрежение. Той се нарежда с проявите си до Мендерес Кунгюн и Адем Кенан, категоричен е депутатът. "Препоръчвам на главния мюфтия да го уволни, защото поведението му е типичен екстремизъм", заяви още Шопов. Според него съвсем скоро и прокуратурата ще се заеме с Хюсеин Хафъзов.
    Константин Димитров от ДСБ заяви, че представителите на мюфтийството имат право да се срещат с чужди дипломати в България. Според него обаче това не е начинът за разрешаване на проблема. Безспорно имаше грозни инциденти и посегателства върху мюсюлмански религиозни институции, които българският парламент осъди, припомни той. Димитров смята, че някои изявления на представители на мюфтийството имат крайно радикален, а на моменти и екстремен характер, което също трябва да бъде обект на дискусии.
    Кметът Борисов определи новината като провокация. Надявам се нито ходжата, нито мюфтията, нито пък православните да не се подведат по тези провокации, каза Борисов. Той добави, че в България има много добър етнически модел, търпимост и толерантност между религиите и проблеми на верска основа няма.
    Георги Юруков от БСП заяви, че новината е тревожна. Мюфтийството нямало право да се жалва на посланиците на ислямските страни и ЕС. Говорителят на външното министерство не беше открит за коментар.

http://www.novinar.org

 


Сходни връзки

Мюфтията ни топи в ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди