изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 17:37 EEST
СКЪСАН ШАРНИРЕН БОЛТ ПРИЧИНИЛ КАТАСТРОФАТА КРАЙ ЛОВЧАНСКОТО ХАНЧЕ    
НовиниШофьорът и механиците лесно са можели да установят повредата, смятат инженерите, извършили петорната автотехническа експертиза


Прекомерно износване на шарнирния болт е причина за тежката катастрофа край Ловчанското ханче, станала през ноември 2003 г. При нея загинаха две жени, други 12 пътници бяха ранени. Обвиняем по делото е 54-годишният шофьор на микробуса, който е пътувал по маршрута Добрич-Тервел, Иванчо Димитров Иванов.
Състав на Окръжния съд вчера изслуша петорната автотехническа експертиза. Стана ясно, че експертите-инженери са извършили е експеримент. Тяхното заключение бе, че е имало прекомерно износване на шарнирния болт. В резултат на това се е разрушила кинематичната връзка между волана и предните колела на микробуса "Форд Транзит". Експертите са категорични, че водачът е трябвало да установи неизправността още в началото на движението, тъй като при завъртане на волана той не е усещал съпротивление. Не е необходим и голям опит, за да се установи това. Експертизата е установила, че износването на шарнирния болт е ставало в продължение на месец. През цялото това време е имало опасност от възникване на произшествие. Разкъсването на връзките на шарнирния болт е било неминуемо. Случайност е, че се е случило точно тогава, казаха експертите. И добавиха, че това разкъсване се е получило не от еднократно усилие, а е в резултат на продължителен процес. Била е достатъчна сила от 4 килограма, за да го разкъса.
В отговор на въпрос на защитата на Иванчо Димитров, не е ли възможно шофьорът да се адаптира към подобен проблем на автомобила, експертите заявиха, че е възможно. Добавиха, че това е най-лесно установимата неизправност. Тя е можело да бъде констатирана от механиците дори само при статичен преглед на микробуса. От своя страна водачът също е длъжен да управлява изправно техническо средство. Лесно можел да открие тази неизправност.
Делото бе отложено за 21 септември. За тогава съдът поиска да се представи заключение за размера на разходите за лечението на петима от ранените пътници в микробуса, както и медицинската документация за друг от тях.   
На около 300 000 лева възлизат гражданските искове, които са заведени срещу Иванчо Димитров от близките на загиналите жени - Стоянка Нанкова от Тервел и Джумасие Исмаил от Карапелит, както и от ранените пътници. Ако бъде признат за виновен по делото, Иванчо Димитров може да получи присъда от 3 до 10 години лишаване от свобода.
 


Сходни връзки

СКЪСАН ШАРНИРЕН БОЛТ ПРИЧИНИЛ КАТАСТРОФАТА КРАЙ ЛОВЧАНСКОТО ХАНЧЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди