изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 05:00 EEST
Строим завод за отпадъци като този в Берлин за 40 млн. евро    
НовиниБерлин. Технологията на новия завод за третиране на отпадъци в Берлин е най-подходяща за София. Това обяви пред Агенция “Фокус” кметът на София Бойко Борисов след като с кмета на Берлин Клаус Воверайт посетиха завода за третиране на отпадъци в германския град.

“Този най-нов завод в Берлин е характерен с това, че няма изгаряне и няма вредни емисии. Освен това до 2012 година всички заводи в Европа, които са тип инсенератор, трябва да бъдат затворени”, посочи Борисов. Завод като този, който е посетил столичният градоначалник, се строи на площ от 35-40 декара и струва около 30-40 млн. евро. Тази технология била много по-евтина от инсенераторите, които стрували най-малко 120 млн. евро, а цените им стигали и до 300 млн. евро.
“От остатъците след преработката се правят брикети, които след това могат да се оползотворяват”, обясни Борисов. Заводът можел да бъде построен за една година от даването на разрешение. “Затова решаваме твърдо да изискаме от правителството максимално ускоряване на процедурите”, посочи Борисов. “Бюджетът на Берлин е 22 млрд. евро, при 3,4 млн. жители, а на София – 250 млн. евро при 1,8 млн. жители. Нека хората да направят разлика”, допълни столичният градоначалник.
Технологията, която видял Борисов била изключително подходяща за София, защото позволявала вече натрупаните бали да бъдат обработени. Всички останали технологии не позволявали такова нещо.
Тази технология щяла да успокои и чувствителното към екологичното замърсяване население на столицата, защото при нея нямало изгаряне.
По време на посещението си в Берлин Борисов ще проведе и разговори за опита при поддържането на ВиК мрежата в Берлин, както и за организацията на градския транспорт.
Специално в чест на гостуването на столичния градоначалник, пред кметството в Берлин е било издигнато българското знаме.
Мартина БОЗУКОВА
 


Сходни връзки

Строим завод за отпадъци като този в Берлин за 40 млн. евро | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди