изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:05 EEST
ДЕТСТВОТО - ГЛАВНА ГРИЖА НА ОБЩЕСТВОТО    
ОбществоНе само знанията, но и здравето на подрастващото поколение е национално богатство

Стефан ЗЛАТАНОВ
Времето на ученическата скамейка е най-благоприятно и подходящо за формиране на тялото, за обогатяване на ума и съзнанието. Пропуснатото през тези години, малко и наглед незначително, после мъчно може да се постигне,  и то с цената на големи усилия и значителен труд.
Драги родители, статичните отклонения - гръбначните изкривявания, могат да ускорят настъпването на дегенеративни изменения в гръбначния стълб и да станат причина за нарушения, които по-късно стават вече непоправими. Опазването на децата има голямо значение, тъй като нездравото, боледуващото дете смущава спокойствието и работоспособността на родителите.
От няколко години насам високият процент на гръбначните изкривявания безпокои лекарите. През периода 1985-1990 г. процентът на гръбначните изкривявания бе 11,9. През 1990-1998 г. - 39,17 процента. Ами сега? Обезпокоен съм от нарастващата опасност за здравето на децата.
Трябва да отбележа, че липсата на подготвени кадри за правилното провеждане в часовете по изправителна гимнастика води до лоши резултати. Децата в детските градини и училища, съобразно със съвременните изисквания, все повече се обездвижват на столчетата и чиновете. Напрегнатата училищна програма, борбата за повече знания отнемат на децата възможностите за игри и за разходки.
Драги родители, ако забележите във вашето дете промяна в гръбначния стълб, незабавно го заведете на лекар. Децата с неправилна стойка, неправилно телосложение са с отпусната мускулатура, унили, бледи и анемични. Само изправителната гимнастика е в състояние да върне равновесието и ритмичността във функцията на гръбначната мускулатура. Изправителната гимнастика е онази, която осигурява естествения вид на тялото, поставя в правилно съотношение главата, гръдния кош и корема. Осигурява правилното положение и функция на вътрешните органи. Тя връща доброто настроение на детето, прави го да се чувства радостно, бодро и пълноценно.
Да не забравяме, че почвата, върху която се изгражда нашето педагогическо майсторство, е в самото дете. Грижливо да обогатяваме тази почва. Без нея няма училище. Сега се изисква обучението на подрастващите да се води на високо научно ниво и това обучение да отговаря на потребностите не само на днешния, но и на утрешния ден.

 


Сходни връзки

ДЕТСТВОТО - ГЛАВНА ГРИЖА НА ОБЩЕСТВОТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди