изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 12:02 EEST
Властта ще подава декларации за ДС-принадлежност    
ПарламентВсички депутати и министри ще бъдат задължени да подават нотариално заверена декларация за принадлежност или непринадлежност към Държавна сигурност. Декларациите ще се подават в нарочно създадената със закон държавна комисия по досиетата.


Това предвижда проектът на ДПС, който трябва да бъде внесен в деловодството на НС до началото на идната седмица. Освен депутатите и минстрите декларации ще подават и президентът, кметовете, областните управители, членовете на държавни агенции и лицата начело на подобни държавни постове.

Държавната комисия ще проверява съдържанието на декларациите. Тя ще се избира от парламента по предложение на парламентарните групи и ще бъде постоянно действащ орган. Държавната комисия ще преценява кои документи от архивите на спецслужбите ще се разсекретяват и само тя ще има пълен достъп до тях. Затова проектозаконът е предвидил и административно-наказателни санкции за членове на комисията, които се възползват от достъпа си и изнесат информация, уронваща името на трети лица.

Гражданите и медиите ще имат пълен достъп до информация за миналото на зависими от ДС български граждани, които са заемали или заемат публична длъжност или пък са извършвали или извършват публични дейности. До личното си дело и до делата на роднините си срещу писмена молба ще има неограничен достъп и всеки български гражданин, предвижда още проектозаконът на ДПС.

Информацията е на Дарик радио.


 


Сходни връзки

Властта ще подава декларации за ДС-принадлежност | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди