изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:56 EEST
БСП прави пак царска комисия, ако НДСВ напусне коалицията    
Парламент

БСП няма да отстъпи пред искането на НДСВ в становището на доклада на комисията за царските имоти да се запише, че реституирането им е законосъобразно и конституционното решение е абсолютно достатъчно, за да бъдат върнати те на Симеон Сакскобургготски. Това научи Дарик от участници във вчерашната среща при премиера Сергей Станишев.



Според представителите на Левицата в комисията окончателният доклад ще съдържа само констатации на фактите, обобщени от депутатите, без да се дават оценки за законосъобразността на сделките.

В проекторешението на комисията няма да се предлага изготвянето на специален закон за реституцията на царските имоти, тъй като от НДСВ смятат, че конституционното решение е достатъчно. Такова предложение за закон може обаче да бъде гласувано директно в пленарната зала.

Според запознати, ако от НДСВ напуснат управляващата коалиция след 1 януари 2007, от Левицата отново ще повдигнат въпроса за законността на връщането на имотите и повторно ще свикат анкетна комисия. Час преди днешното последно заседание на комисията, насрочено за 17.00 часа, ще се съберат за последно представителите на НДСВ и БСП, за да доуточнят спорните текстове в доклада. Междувременно с доклада на комисията разполага и главният прокурор Борис Велчев.

НДСВ е упражнило рекет със заплаха за оттегляне от Тройнат коалиция заради спора с царските имоти. Това съобщи Яни Янев в кулоарите на Народното събрание. Председателят на временната парламентарна комисия за царските имоти Пламен Ранчев призна, че от комисията ще внесат в пленарна зала само доклад със стенограми от заседанията, но без проекто решение кои имоти са върнати законно и кои не.

Яни Янев обясни, че в БСП дълги часове са мислили как да намерят изход, така че и вълкът да е сит и агнето да е цяло. От НДСВ са заплашили с оттегляне от тройната коалиция. Депутати от управляващото мнозинство със заплашителен тон са заявили: „ Вие какво искате, предсрочни избори ли”?

Пламен Ранчев призна, че след снощната среща при премиера е взето решение да се внесе доклад за проведените заседания, но без проекторешение. Според Янев, те се готвят да премахнат от доклада и най-важните части, така според него той няма да има правни последици. Според Яни Янев, за да се стигне до този компромис, сондажните разговори са били съгласувани 3-4 пъти с президента Георги Първанов. Пламен Ранчев отрече президента да има тношение към казуса.

Янев заяви, че се надява довечера депутати от управляващото мнозинство и главно от ДПС, да гласуват по съвест и да се приеме и проекто решение. От ДПС отказаха коментар, а Анелия Мингова заяви, че в НДСВ са спокойни за решението с казуса с царските имоти. Олимпи Кътев прогнозира, че все пак ще се гласува и проекторешение, но отказа да уточни в коя полза. Според Яни Янев, решаването на казуса с царските имоти в навечерието на президентските избори, ще рефлектира и върху тях.

Депутатите от царската комисия и председателят на парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков, заседават по окончателният вид на документа, който довечера ще се гласува в царската комисия в стаята на Коалиция за България.

http://darik.net

 


Сходни връзки

БСП прави пак царска комисия, ако НДСВ напусне коалицията | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди