изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:17 EET
Уникална писменост открита в България    
КултураУникална каменна плочка с писменост (пиктограма) датираща от първата половина на V-то хилядолетие преди Христа представи проф. Николай Овчаров, съобщи БТА.

Плочката е добита преди около 20 години и през това време е била съхранявана от частно лице, пожелало да остане анонимно, което наскоро я е предало на професора, разказа той. Плочката е с размери 7 на 8 см и е 1.5 см в най-дебелата си част. На пиктограмата има изобразени 5 отделни части с по 2 елемента - кръг, ромбове и триъгълници. На плочката е изобразена и човешка фигура с изправена ръка. Няма системност, но знаците са уникални и явно натоварени със смисъл, каза професорът. Това е едва третата такава плочка от тази епоха, открита в България. Другите 2 обаче са доста по-схематични, само с резки и черти, каза Овчаров. Знаците на тези 3 плочки са прототип на писменост, заяви той. Професорът потвърди, че Перперикон е най-голямото светилище от бронзовата епоха (II-ро хилядолетие преди Христа), открито до този момент на Балканите. Стотици метри, може би и километри, е обхващал обемът на това светилище, каза професорът. Разкрит е културен пласт, надхвърлящ метър и половина. Намерен е и много богат материал: хиляди фрагменти от керамика и декоративни орнаменти. Очаква се към средата на септември да е готов пътят към Перперикон.
 


Сходни връзки

Уникална писменост открита в България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди