изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 21:36 EEST
Най-много бебета Тарзан и Зоро за 2006    
Новини

Тарзан и Зоро са сред имената, които българите са избрали за децата си през тази година,  показва справка на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване".



Почитател на научнофантастичната литература  пък е кръстил детето си Ихтиандър, като героя на Александър Беляев от книгата "Човекът-амфибия". Имена на литературни герои носят и момченце, записано Хамлет, и момиченце Офелия.

Оказва се, че през 2006 г. в България са се родили две Клеопатри, но само един Цезар. Има и един Ромео, докато Жулиетите са 17.

Името на крал Артур носят двама, а друго дете е кръстено  Ланселот, като един от рицарите на Кръглата маса в двора на краля. Руският военачалник Будьони също е станал неволен кръстник на българче. Кралица Мария-Антоанета е дала името си в побългарен вариант на момиченце, записано като Мара-Антоанета. 

Много родители са използвали като именник гръцката митология. Може би с пожелание да бъде като богиня на любовта момиченце е получило името Афродита, момченце е кръстено  на красивия бог на изкуствата Аполон, друго дете е съименник на бога на виното Дионис, а две деца се казват Галатея като нереидата /морска нимфа/, влюбена в смъртен. Момиченце пък ще носи името на любовницата на Ахил - Бризеида, а друго дете - на богинята на земята Гея.

Някои са предпочели имена от християнството. 38 деца са кръстени Исус, 4 - Христос, 12 -  Мария-Магдалена. Едно момиченце пък ще носи името Дева-Мария.

Освен от религията, младите родители черпят вдъхновение от шоу бизнеса и световния елит. Две момченца с името Елвис, момиченце, наречено Мадона, и три деца, кръстени Мерилин, са записани тази година. 75 пък са съименичките на принцеса Даяна.

Футболен фен на "Левски" е нарекъл сина си Гунди, вероятно на легендарния играч Георги Аспарухов, друг запалянко е избрал името Пеле, както се казва и бразилецът, обявен за най-добрият футболист на всички времена.

Любители-географи са кръстили наследниците си Карелия, Етна и Арда. Птиците също не са подминати - едно дете се казва Канарче, а две -  Славей.

Често името е плод на въображението на бащата и майката или е образувано от срички от различни имена, вероятно на бабите и дядовците -  Иванеса, Иванела, Недислав, Никоела,  Янисвета, Хранимира, Носимира и Крисмислава.

Много родители избират чужди имена -  популярни са Натали, Катрин, Емили, Леонардо, Анджелина, Стивън, Беатрис, Дебора, Джесика, Майкъл, Антъни.

Един от честите варианти са две имена с тиренца, предпочитан може би когато родителите не могат да се спрат само на едно име. Така някои деца ще се казват Цвети-Лена, Христина-Теодора, Радост-Ина, Иван-Адалберт, Ния -Сара, Вагнер-Габриел, Методи-Томи, Запрян-Божидар. Момченце пък ще носи внушително дългото име Калоян Луи Етиен Мари. Тази година са записани и деца с имена като Сладун, Страхота, Трепка, Дойка, Боцислава, Мареолина.

Според справката на дирекция "ГРАО" най-предпочитаните мъжки имена са Георги, Александър и Мартин. От началото на 2006 г. досега 674 момченца са кръстени Георги, 616 - Александър, а 577 - Мартин. На четвърто място остава популярното Иван - родителите на 551 деца са избрали това име, Димитър се казват 433 бебета.

Сред момиченцата най-разпространените имена тази година са Виктория - 510 деца, Мария -474 , и Александра - 347. /БТА/

http://darik.net

 


Сходни връзки

Най-много бебета Тарзан и Зоро за 2006 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди