изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:47 EET
НАЙ-ВИСОКИЯТ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН ФАКТОР ВЕЧЕ Е +50    
ОбществоНа море - с подходящ слънцезащитен крем и с широкопола шапка


Слънцето може да бъде опасно при продължително излагане не само на плажа, но и на работа или докато вървим по улиците. То води до остри и хронични увреждания на кожата и все по-висок риск за развитие на рак на кожата, предупреждава дерматологът доц. Борислав Дърленски. Той обясни, че за ултравиолетовите В-лъчи се счита, че са с доста сериозни възможности за предизвикване на остри хронични увреждания на кожата. Тези са особено опасни за възрастта до пубертета. Особено за деца с бенки. В тези случаи слънчевото изгаряне повишава риска от кожен рак от бенките или меланом. Хроничните последствия от облъчването с UVB лъчите е нарушаване в имунитета, особено при децата. Като остра последица от облъчването с другия вид лъчи - UVA, е слънчевата алергия. Хроничните последствия са ускорено стареене на кожата, развитие на еластоза. Винаги има и повишен риск от развитие на карценоми, напомня дерматологът. Той обясни, че ако се вземат лекарства, трябва да се внимава те да не предизвикат реакция на фоточувствителност. Препоръката е преди почивка да се направи и консултация личния лекар. Някои козметични средства - парфюми или дезодоранти във вид на спрей, също могат да предизвикат проблеми. Най-добре е преди плаж или преди продължително излагане на слънце да не се пръскаме с тях. Трябва да се внимава и при контакт със зелени растения като глухарчето, листата и плодовете на смокинята, някои храсти. Има опасност след това кожата да стане на мехури, ако се изложи на слънце.
Основното противодействие на слънчевото изгаряне трябва да е профилактиката, смята доц. Дърленски. Не бива да се допуска изгаряне, особено при деца. От значение е използването на фотозащитни средства.
Много фирми предлагат ежегодно нови продукти, включително и български. Фотозащитата се изразява със слънцезащитен фактор SPF. Ефективни са продуктите със SPF 15 или по-висок. Тези с по-нисък фактор не вършат работа, категоричен е лекарят. Според него, повишаването на фактора не винаги означава повишаване на защитата. За Европа се приема, че слънцезащитни продукти с фактор между 15 и 20 осигуряват необходимата защита за голяма част от хората, ако нямат проблеми с кожата. От тази година вече няма фактор 100. Според европейските норми най-високият фактор вече е +50. За деца се препоръчва слънцезащитно мляко с фактор между 15 и 25. От особено значение за децата е времето на излагане на слънце - до 11 часа сутрин и след 16 часа. При това то трябва да става постепенно. На пазара има различни детски слънцезащитни млека, но най-добре е преди първото излагане на слънце да се проведе консултация с лекар, обясни дерматологъ. Според него, възрастните могат да използват продукти с фактор от 15 до 20, дори до +50. Добре е да се намажем със слънцезащитния продукт 15 минути преди излагане на слънце. След това кожата да се маже на всеки 3-4 часа, защото изпотяването, измиването на продукта, могат да изложат кожата на риск.
Трябва да се има предвид, че стоенето под чадър също е сериозно изпитание. Не бива да се забравя, че отразените лъчи също могат да предизвикат изгаряния. Другата важна защита е широкополата шапка, напомня доц. Борислав Дърленски.
 


Сходни връзки

НАЙ-ВИСОКИЯТ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН ФАКТОР ВЕЧЕ Е +50 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди