изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 06:47 EEST
Сп. “Тема”: Каторжничките от Тутракан    
ОбществоСофия. В новия брой на списание “Тема” четете:
“Майка ми Гинка Иванова направи тежък инсулт точно преди 24 май миналата година - разказва шивачката Ивелина Минчева. - Точно тогава за пореден път остана без заплата, а вкъщи имаше син абитуриент. По същото време получихме и първите писма от банката, в които ни предупреждаваха, че ще опишат и ще разпродадат имуществото ни.

После майка се пенсионира по болест, но трябваше сама да си плати лечението, тъй като фирмата не беше плащала здравните й осигуровки.” Майката и дъщерята са сред 65-те шивачки от “Трансмариска-69” АД, завлечени с банкови кредити и неизплатени заплати от своите шефове. Жените от дунавското градче твърдят, че са завлечени от членовете на борда на директорите на предприятието – Дочко Дочев, Теодора Драганчева и Емил Маргаритов. През есента на 2002 г. 12 работнички са принудени да теглят кредити от 7 и от 5 хиляди лева от местния клон на ДСК. Други шивачки се подписват за техни поръчители. По това време шеф на банковия клон в Тутракан е Емил Маргаритов. Шивачките са заплашени, че ще бъдат уволнени от “Трансмариска-69”, ако не изтеглят заемите, които веднага след това внасят във фирмената каса. Няколко месеца по-късно още 13 шивачки заедно с по двама поръчители са закарани вкупом в Пощенска банка, за да изтеглят по 5 хиляди лева. Шеф и на тази банка се оказва отново Маргаритов.
Въпреки че шият на ишлеме продукция за Западна Европа и работят по 10 часа на ден, шест дни в седмицата, 130 работнички са оставени без заплати и социални осигуровки в продължение на година и половина. Изпадат в шок, сред като започват да получават всяка седмица предупредителни писма от банките, в които ги заплашват да опишат и разпродадат личното им имущество.
Преди близо година 65 от тях подават жалба до полицията и прокуратурата в Тутракан, които до този момент остават без последствия. В същото време през април сградата на “Трансмариска-69” АД е продадена от Агенцията за държавни вземания заради натрупани задължения към даначното и социалното осигуряване в размер на 209 хиляди лева. Новият собственик е Михаил Варакаджиев, който до 2003 г. е член на Надзорния съвет на “Трансмариска-69”. Началник в новата фирма отново е Теодора Драганчева. В момента тя се опитва да върне на работа излъганите шивачки с обещанието, че ще им погасява и заемите срещу извънреден труд

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Сп. “Тема”: Каторжничките от Тутракан | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди