изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 02:44 EEST
ДИЛЯНА И ХИДО ВДИГНАХА СВАТБА В ЕТНОГРАФСКАТА КЪЩА    
НовиниХоландците вече обичат нашенските пълнени чушки и казват, че айранът е най-хубавото българско лекарство при махмурлук

За втори път в Етнографската къща в Добри ч бе вдигната сватба. Събитието се състоя в събота, а във вечна вярност се обрекоха Диляна Бойчева от Добрич и Хидо Хрейвън от Холандия. На младоженците кумуваха сестрата на булката Рени и нейният съпруг Мишел, който също е холандец. Всъщност точно преди пет години те бяха първата двойка, пожелала сватбеното й тържество да се състои в Етнографската къща. Сега, както повелява традицията, по-малката сестра излезе като булка от същата къща.
Всъщност Етнографската къща бе домът на булката. Извършени бяха по-голямата част от обредните действие, които присъстват в традиционната сватба от векове - сваляне на сватбеното знаме, криене и забулване на булката, захранване и размяна на дарове. Атмосферата бе допълнена от прекрасните изпълнения на оркестър "Бисери". На чардака бе сложена софра, на която присъстваха кюфтенца, сарми, банички, хлебчета и т.н. При излизането си от къщата булката трябваше да прескочи ръжен. Според традицията, това я предпазва от магии и уроки. Изключително интересно бе и сватбеното знаме, което се прави от бял и червен плат. Белият в случая бе пешкир, който е почти 100-годишен. Принадлежал е на прабабата на Диляна - баба Стояна. След ритуала в Етнографската къща, младоженците бяха венчани от отец Стоян в църквата "Свети Георги".
Диляна и Хидо са сключили граждански брак през февруари в Холандия. Двамата вече имат собствен дом и живеят в град Утрехт. Диляна работи в банка, а Хидо е помощник-нотариус. Сестрата й Ирина и нейният съпруг Мишел също са в Холандия.
Двете добричлийки имат в домовете си български гювечета, разказа майка им Стоянка Бойчева, както и гоблени, които тя е изработила. В холандските си къщи Диляна и Ирина имат още нашенски юргани и родопски одеала. Стоянка Бойчева, която вече много пъти е гостувала в Холандия, сподели, че двете семейства и техните приятели вече харесват българските манджи. С удоволствие хапвали лозови сарми, цариградски кюфтенца и най-вече - пълнени чушки. Хидо дори вече се научил да прави обикновени питки с мая. Холандците казвали, че айранът е най-хубавото българско лекарство при махмурлук.
Етнографската къща в Добрич е строена през 1860 година, припомни етнографът Надежда Иванова. Била е на Димитър Друмев Друмев - богат търговец, който се е занимавал със зърно. През 1970 г. къщата е превърната в музей.
 


Сходни връзки

ДИЛЯНА И ХИДО ВДИГНАХА СВАТБА В ЕТНОГРАФСКАТА КЪЩА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди