изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:05 EEST
КАВАРНА СЕ ПОБРАТИМЯВА С ОБЩИНА НА НИШ    
НовиниКметът на морския град замина за Сърбия, където ще бъде гост на празника на общината и ще подпише договора за сътрудничество


Кметът на Каварна Цонко Цонев замина за Сърбия, където ще подпише договор за сътрудничество с община Пантелеймон, град Ниш. Той ще бъде гост на празника на общината днес. Инициативата за побратимяването е на град Ниш. Целта е да се кандидатства съвместно по европейски проекти, както и да се осъществява културен обмен. Конкретните насоки на партньорството ще станат ясни след парафирането на договора за партньорство, обясниха от кметството. Оттам припомниха, че община Каварна има подписани договори за сътрудничество с общини от Румъния, Турция, Гърция, Русия, Сърбия и др.
Ниш е град в Югоизточна Сърбия, административен център на Нишавски окръг. Градът е разположен на река Нишава и има население около 240 000 души.
През продължителни периоди през Средновековието градът е в границите на българската държава, през 14 век е включен в състава на Сърбия, по-късно - на Османската империя. След идването на османците Ниш е център на пашалък, а по-късно и център на една от епархиите на Българската екзархия. До средата на 19 век населението на Ниш е предимно българско. Институциите, създадени от българите в града, са училище, читалище и българска община. Със Санстефанския договор Ниш е присъединен към Сърбия. През следващите десетилетия голям брой българи напускат града, други са асимилирани, а с урбанизацията  през 20 век Ниш придобива предимно сръбско население.
 


Сходни връзки

КАВАРНА СЕ ПОБРАТИМЯВА С ОБЩИНА НА НИШ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди