изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:39 EEST
Британската полиция осуети заговор за мащабен атентат    
НовиниЛондон. Британските служби за сигурност и антитерористичните подразделения на британската полиция осуетиха заговор за осъществяване на мащабен атентат, в рамките на които терористите възнамерявали да взривят най-малко десет пътнически самолета с експлозиви, внесени на борда в личния багаж.

По време на специалната антитерористична операция тази нощ в района на британската столица са били задържани 21 заподозрени във връзки със заговора, повечето от които британски граждани. Това потвърди представител на “Скотланд Ярд”, по думите на който, операцията която се провежда от няколко месеца, продължава и в момента.
“Това не засяга нито една общност в страната. Става въпрос за хора, които са искали да осъществят масово убийство от невъобразим мащаб, нещо което гражданите на тази и на никоя друга страна не могат да толерират,” заяви той.
Мерките за сигурност в британските летища бяха повишени до възможно най-високо равнище, което предизвика голямо забавяне на полетите. Пътниците се допускат на борда на самолетите след щателна проверка, като им забранено да вземат със себе си личен багаж и каквито и да е течности. Експерти предполагат, че терористите са възнамерявали да използват течен експлозив, за да осъществят бомбените удари.
Британската авиокомпания “Бритиш Еъруейз” възнамерява да отмени по-късно днес всичките си полети от и за европейски дестинации във връзка с предотвратения от британските специални служби заговор за терористични нападения срещу пътнически самолети се казва в съобщение на авиокомпанията.
Летище “Хийтроу” в британската столица, което е най-натовареното в световен мащаб, обяви, че няма да приема повече пристигащи полети освен самолетите, които вече се намират вече във въздуха. Представител на британската авиокомпания “Бритиш Еъруейз” обяви, че летището продължава да обслужва заминаващите самолети, но посъветва пътниците, които все още са у дома и имат самолетен билет да се опитат да отложат пътуването си, защото вероятно няма да могат да бъдат обслужени днес. По думите му, засилените мерки за сигурност сериозно забавят работата на терминалите.
Британският министър на транспорта Дъглъс Александър обяви, че повишеното ниво на сигурност ще остане в сила през следващите дни.
Министерството на вътрешните работи на САЩ повиши нивото на заплаха за националната сигурност до ”червено” в отговор на ситуацията около сигурността във Великобритания.
Всички полети на гражданската авиация от Брюксел за Лондон бяха отменени днес във връзка с терористичната заплаха, осуетена от британските служби за сигурност, съобщи представител на белгийските власти.
Междувременно германският национален превозвач “Луфтханза” също обяви, че ще отмени своите полети до летищата във Великобритания.
Гръцката авиокомпания “Олимпик еърлайнс” отмени всичките си полети към Великобритания.
Всички полети на пътнически самолети от израелската столица Тел Авив за Лондон бяха отменени.
Британският премиер Тони Блеър е информирал американския президент Джордж Буш за ситуацията около осуетения атентат във Великобритания, предаде телевизия Би Би Си. Двамата са разговаряли няколко пъти през последните дни. Правителствен говорител заяви в ефира на информационния канал, че министър-председателят, който в момента прекарва отпуската си на Карибските острови, е следял отблизо развитието на антитерористичната операция на британските служби за сигурност и “Скотланд Ярд”, която се е провеждала изцяло с неговата поддръжка.

Агенция “Фокус” припомня:

Терористи организират серия от експлозии в Лондон на 7 юли 2005 г. Загиват 56 души (в т.ч. 4-та атентатори), а над 700 са ранени при взривове в лондонското метро и в автобус в Лондон. Първоначално отговорност за атентата поема групировка, наричаща себе си “Тайна организация - Ал Кайда в Европа”, по-късно отговорност поема и “Бригади на Абу Хафс ал Масри”, също свързана с терористичната мрежа на “Ал Кайда”. От Скотланд Ярд съобщават, че става дума поне за седем експлозии в метрото и в автобуси, на мястото на експлозиите са намерени остатъци от взривни вещества.
Според говорителя на лондонското метро първите взривове са станали на станциите Ливърпул стрийт, Св. Панкрас и Стратфорд. Първоначалните съобщения гласят, че експлозията е предизвикана от сблъсък на мотриси или късо съединение. Стратфорд е станцията, обслужваща квартала, в който ще бъде построено олимпийското градче. Експлозията става само ден, след като Лондон печели надпреварата за домакинство на Олимпийските игри през 2012 год. Няколко минути след взривовете в лондонското метро експлозия избухва в двуетажен автобус в Лондон. Очевидка разказва пред Скай нюз, че това станало докато автобусът ближавал до площад “Ръсел Скуеър”.
В атентата няма загинали или пострадали български граждани.Над 100 нападения с расистки характер са извършени над британските мюсюлмани от 7 юли насам. При едно от тях е убит пакистански имигрант. Под ударите на расистите попадат преди всичко пакистански имигранти, тъй като със същия произход са и четиримата мъже- камикадзе, взривили се в метрото. „Химикът”, който е направил бомбите, използвани при атентите на 7 юли, е бил задържан в Кайро. Магди ел Нашар /33г./, студент по химия, бил изненадан от полицията в бедно предградие на египетската столица. Нашар е напуснал Великобритния 2 седмици преди атентатите. Експлозивното вещество, използвано за бомбите, се нарича „Майката на Сатаната". Според полицейски служители съединението е триацетонен трипероксид. За получаването му се смесват препарат за отпушване на канали, белина и ацетон - съставки, които се продават в магазините. Този вид бомби е запазена марка на "Ал Кайда". Същият взрив е открит в обувката на Ричайрд Райд, с която той искаше да взриви самолет над Атлантика през 2001 г., и в обувката на глостърския бомбаджия Саджид Бадат, който в последния момент се отказа да го взриви.
 


Сходни връзки

Британската полиция осуети заговор за мащабен атентат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.49 секунди