изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:51 EEST
Управляващите избраха ЦИК, опозицията напусна пленарна зала    
ПарламентСофия. Снежана Начева ще бъде председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК), решиха депутатите след остри дебати в пленарна зала, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По време на гласуването всички представители на ДСБ, ОДС и "Атака" напуснаха пленарната зала.

"За" състава на ЦИК гласуваха 142 народни представители, "против" гласуваха четирима от коалиция Български народен съюз (БНС), въздържалите се бяха общо 5 - един независим и четирима от БНС.
За зам.-председатели на ЦИК бяха избрани Александър Петров, Бисер Троянов, Хараламби Анчев, а секретар ще бъде Мустафа Карадайъ.
Общо членовете на комисията ще са 21. В състава й влизат още: Елена Маркова, Румен Еленски, Цветана Цукева, Румяна Стоева, Светла Димитрова, Ралица Негенцова, Иван Давидов, Димитър Радев, Сабрие Георгиева, Наташа Дачева, Иван Минев, Мина Топузова, Емил Пенков, Ивелина Катралова, Иларион Иларионов и Антон Сираков.
По време на дебатите депутатът от ДСБ Атанас Атанасов заяви, че местата в ЦИК са несъразмерно разпределени. По думите му, ако ДПС, които имат 34 места в парламента и имат право на 3 места, то и ДСБ, заедно с коалиция ОДС, които също имат 34 места, трявба да имат право на три места. "Вие искате консенсус, но управляващите налагат състава и до консенсус не може да се стигне", допълни Атанасов.
Според депутата от ОДС Елеонора Николова парламентът е приел "служебно назначена Централна избирателна комисия". "Не се разбрахме, и това е тъжната истина в началото на тази предизборна кампания", каза пък Павел Шопов от "Атака".
Лидерът на ДСБ Иван Костов пък беше категоричен, че не трябва партия, която поддържа кандидат за президент, да има мнозинство в комисията, защото така се манипулирала нейната работа. "Отивате към груба манипулация на избирателната комисия", заяви Костов. Според него явно и НДСВ са "блокирани" от БСП и ДПС чрез царските имоти, защото не възразяват срещу мнозинството на коалиционните си партньори, които подкрепят един и същ кандидат за президент - Георги Първанов.
От НДСВ запазиха мълчание през цялото време на дебатите. Мая Манолова от "Коалиция за България" отговори на Костов, че решенията в Комисията ще се взимат с мнозинство от 2/3, така че опозицията не трябва да се притеснява. "Изборите ще се решат от избирателите, а не в избирателната комисия", посочи Манолова. Председателят на Парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков пък беше категоричен, че представителите на управляващите в комисията, няма да се водят от политически принципи, а ще действат според закона.
Лютви Местан от ДПС не остана длъжен на Костов и заяви, че решението за това, кого ще подкрепи Движението за права и свободи на изборите, е изцяло в компетенциите на Ахмед Доган. "Не се бъркайте в чуждите работи, г-н Костов", обърна се към лидера на ДСБ, Лютви Местан.
Мария СТАЛЯНОВА
 


Сходни връзки

Управляващите избраха ЦИК, опозицията напусна пленарна зала | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди