изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 02:37 EEST
Цонко Цонев: За две години в Каварна изградихме четири паметника на руските воини    
ИнтервютаДнес ще се състои тържественото откриване на паметника на руския адмирал Фьодор Ушаков на нос Калиакра. Церемонията е посветена на 212 -та годишнина на победата на руската ескадра под командване на адмирал Ушаков в сражение с турската флота край нос Калиакра. Инициативата за изграждането на паметника принадлежи на община Каварна и лично на кмета Цонко Цонев. Това бе поводът за интервюто на радио “Фокус” - Варна с кмета на Каварна Цонко Цонев.


Фокус: Г-н Цонев, как възникна идеята Ви за построяването на този паметник?
Цонко Цонев: Заслуга за нея има и предишният руски генерален консул Аслан Джаримов, с когото коментирахме тази идея още преди две години. След като встъпи в длъжност новият генерален консул на Русия Анатоли Шчелкунов, продължихме развитието на идеята. Внесох проекто - докладна за решение на Общинския съвет, която бе одобрена. Оттук нататък събрахме всички необходими документи и открихме набирателна сметка. Привлякохме скулптура Кольо Богданов от Добрич, който е правил прекрасни скулптури в областта, и така се стигна до крайния резултат. Паметникът ще бъде открит на 10 август на нос Калиакра от 17 часа.
Фокус: Бихте ли разказали за руския адмирал Фьодор Ушаков и знаменателната битка?
Цонко Цонев: Да, естествено. Тази битка се е провела на 31 юли 1791 година и предопределя края на руско-турската война, която Русия спечелва. Адмирал Фьодор Ушаков с два пъти по-малко кораби успява да разбие турската армада, като я отрязва от брега и от нейните подкрепленията. Интересното е, че адмирал Фьодор Ушаков и Адмирал Нашимов са руските адмирали, които не познават горчивината на загубата. Всяка една от битките, които са водили, е завършвала с победа за Русия. Тази победа е влязла в историята като едно от най-ярките събития в борбата на Русия за освобождение на християнските народи на Балканския полуостров от османско иго. Адмирал Фьодор Ушаков е рискувал живота на цялата флотилия. Успели са да спечелят битката и заслужават голямо признание. Никога не трябва да забравяме какво са направили за България преди 212 години. Именно този паметник ще напомня всеки ден на хората, които посещават Калиакра за руския подвиг.
Фокус: Срещнахте ли подкрепа сред институциите при осъществяването на тази идея ?
Цонко Цонев: Срещнахме подкрепа от РИОС - Варна, Министерството на културата в лицето на министър Стефан Данаилов. Подкрепа получихме и от страна на Генерално консулство на Русия във Варна, посолство на Русия в България, общинските съветници на Каварна. Всички те показаха, че когато се работи за една обща кауза, тя е постижима. Именно заради доброто сътрудничество между всички институции и хора от общината постигнахме това. Паметникът е уникален за тази част на България и е един жест към нашите приятели от Русия, дали толкова много за свободата на България.
Фокус: Кой ще вземе участие в церемонията по откриването на паметника?
Цонко Цонев: За откриването на паметника на руския адмирал Фьодор Ушаков очакваме посланика на Русия в България Анатолий Потапов, генераления консул на Русия във Варна Анатоли Шчелкунов, министър Емилия Масларова, депутати, общински съветници и гости от ВМС. В церемонията ще участва и оркестърът на Военноморския флот. Радвам се, че успяхме да реализираме тази идея. Хубавите замисли са много, но реализацията им не е толкова често срещано явление.
Фокус: Имате ли представа кога за последно е бил построен паметник на руски войн в България?
Цонко Цонев: След 10 ноември паметници са разрушавани, не и построявани. В Каварна установихме костницата на руските воини от руско - турската война, изградихме паметника на руския подводничар и плоча на загиналите руски воини, които са били във военния лазарет в Каварна. Това е четвъртият паметник, който изграждаме в Каварна в рамките на две години.
Марияна ДЯНКОВА
 


Сходни връзки

Цонко Цонев: За две години в Каварна изградихме четири паметника на руските воини | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди