изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 14:02 EEST
МЛАДЕЖИ СЕ ОБУЧАВАТ БЕЗПЛАТНО ЗА ЛЕКОВОДОЛАЗИ И ВОДАЧИ НА ПЛАВАТЕЛНИ СЪДОВЕ    
ОбразованиеМорски клуб “Приятели на морето” от Варна започна в Каварна петата поред Лятна морска академия за млади хора в неравностойно положение, съобщи председателката на клуба Дарина Иванова.

В продължение на 3 седмици 12 младежи от Каварна и Шабла ще се обучават по специалностите “Водач на плавателен съд до 20 БТ” и “водолазна правоспособност”. Двата курса вървят паралелно и струват общо 1000 лева, но за курсистите те са напълно безплатни, уточни Дарина Иванова. Не се заплаща храната, както и хотелът на участниците, които не са от Каварна. Повечето от курсистите се обучават и по двете специалности.

Курсантите, издържалите изпитите, получават сертификати, които са международно признати и важат в целия свят, каза още председателката на клуб “Приятели на морето”. Според нея през седемте години, откакто се провежда Лятната морска академия, са обучени над 200 младежи. Една четвърт от тях практикуват придобитата морска специалност, а трима лицензирани инструктори на Лятната академия са нейни възпитаници. Дипломираните капитани и леководолази могат да работят в частни и държавни морски фирми, в туристическия бизнес. Сега, според Дарина Иванова, много се търсят специалисти в курортите в Турция.

Донор на Лятната морска академия, която се провежда и с младежи от Варна, са Обединените холандски фондации на Централна и Източна Европа чрез техния представител в България – фондация “Лале”. Специално за Каварна клуб “Приятели на морето” среща голямо съдействие от община Каварна и отдел “Образование, младежки дейности и спорт”, добави неговата председателка.

Димитър АПОСТОЛОВ

 


Сходни връзки

МЛАДЕЖИ СЕ ОБУЧАВАТ БЕЗПЛАТНО ЗА ЛЕКОВОДОЛАЗИ И ВОДАЧИ НА ПЛАВАТЕЛНИ СЪДОВЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди