изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:22 EEST
ВЛАДИМИР ПУТИН И ЦОНКО ЦОНЕВ ОТКРИХА ВЧЕРА ПАМЕТНИЦИ НА АДМИРАЛ УШАКОВ    
Общество Паметник на единствения канонизиран за светец адмирал, който не е загубил нито една от над 40 битки и няма пленен войник - адм. Фьодор Ушаков, бе открит вчера на нос Калиакра. Пантеонът на благодарността ни към великия адмирал на нос Калиакра бе открит от министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова, от посланика на Русия у нас Алексей Потапов и кмета на Каварна Цонко Цонев. Поетесата Елка Няголова снощи получи орден "Екатерина Велика"

Недалеч от паметника на 40-те български девойки, предпочели смъртта пред това да попаднат в ръцете на турците, вече се издига и паметник на пълководеца, който сложи началото на края на турското владичество над България. На нос Калиакра вчера бе открит паметникът на адмирал Фьодор Ушаков. Преди 215 години с флагмана "Рождество Христово" той удържа победа над турската армада при нос Калиакра. Тази най-голяма битка в акваторията на Черно море е влязла в историята като едно от най-ярките събития в борбата на Русия за освобождение на християнските народи на Балканския полуостров от османско иго. Изкусната военна стратегия на адмирал Ушаков се е повторила много по-късно от адмирал Нелсън. От над 40 сражения няма претърпяна нито една загуби, нито е позволил да бъде пленен негов войник, с което остава ненадминат. Преди пет години Руската православна църква обявява адмирал Ушаков за светец. Преди два дни в град Саранск, бивша Тамбуевска губерния е открит Ушаковски събор, където се съхраняват мощите на светеца. Вчера там президентът Владимир Путин откри паметник на адмирал Ушаков. Отново вчера беше прерязана лентата на новопостроения паметник на адмирала-светец на нос Калиакра. Лентата прерязаха под звуците на химните на Русия и България министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, посланикът на Русия и нас Алексей Потапов и кметът на Каварна Цонко Цонев.

Церемонията започна с литийно шествие, водено от Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил. Гости на откриването на монумента бяха още областният управител на Добрич Динчер Хаджиев, кметовете на Варна Кирил Йорданов, на Ген. Тошево Димитър Михайлов, генералният консул на Русия във Варна Анатолий Щелкунов, Валерий Галичев - председател на Съюза на писателите в Русия, който в продължение на 20 години е изследвал адм. Ушаков и е написал книга за него. Тук бе е 80-годишният Василий Каневски, който е първият човек в света, обиколил Земята под вода на атомна подводница през 1966 г., известен като подводния Гагарин. На церемонията присъства още Бедрос Киркоров - заслужил артист на Русия, както и много гости от Русия и Румъния. Присъства и скулпторът Никола Богданов, който е автор на монумента.

"Преди 215 години тук се е състоял бой за Калиакра, под ръководството на адмирал Ушаков, който е разгромил турската армада. Този бой е станал възможен, благодарение на блестящия талант на адмирал Ушаков. Тази победа ознаменува началото на историческата мисия на Русия за освобождаването на православните народи на Балканите", каза в приветствието си посланик Потапов. И посочи, че адмирал Ушаков е първият, който е приложил тактиката на близкия бой.

Издигането на паметника на адмирал Ушаков е блестяща победа за признателността на българския народ за саможертвата на руските моряци, каза Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Той призова присъстващите, които желаят, да се поклонят пред донесените на нос Калиакра свети мощи на Свети Фьодор Ушаков. Митрополитът получи от Валерий Галичев икона на Св. Ушаков, осветена в Ушаковския събор.

Този паметник още веднъж показва, че сме загърбили времето, когато само се рушаха паметници, каза кметът на Каварна Цонко Цонев, който е един от инициаторите за издигане на монумента. И добави, че чрез него се материализират късчетата от българо-руското приятелство. Този паметник всеки ден, всеки месец, всяка година ще ни напомня за руските ни приятели, каза кметът. И добави, че в общината вече са обновени четири паметника, посветени на приятелството ни с Русия.

НДТ научи, че на тържествена церемония снощи добричката поетеса Елка Няголова, която живее във Варна, е получила орден "Екатерина Велика" за принос в културния обмен между България и Русия. Първият носител на този орден е била Маргарет Тачър. НДТ

Снимки Димитър Апостолов

 


Сходни връзки

ВЛАДИМИР ПУТИН И ЦОНКО ЦОНЕВ ОТКРИХА ВЧЕРА ПАМЕТНИЦИ НА АДМИРАЛ УШАКОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди