изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:46 EEST
Първобитни мъниста доказват, че човечеството се е зародило в Африка    
ЛюбопитноМъниста и някои други артефакти, изработени от първобитните хора в Каменната епоха, сасигурно доказателство, че човечеството се е зародило в Африка, след което някои от предците ни са мигрирали в Азия.

До този извод стигна екип археолози от Университета "Кеймбридж" под ръководството на проф. Пол Меларс. Откритията им дадоха допълнителни доказателства в подкрепа на хипотезата на антрополозите за общата прародина на човечеството, която до момента се базираше единствено на ДНК-анализ на костни останки, открити в Африка, съобщава The Independent.

Меларс и колегите му съпоставили образци от перфорирани мъниста от черупки на щраусови яйца, няколко типа върхове на стрели и копия, и кръстовидни рисунки върху различни предмети, открити в Африка и Азия. При всички артефакти било открито забележително сходство, въпреки че разликата във възрастта им била няколоко десетки хиляди години и били открити на повече от 4 800 км. разстояние едни от други. Повечето изучени от екипа на проф. Меларс африкански находки били на възраст 50 000-70 000 години, докато аналогичните предмети, открити в Индия и Шри Ланка, били почти 2 пъти "по-млади" - на не повече от 35 000 години.

Съпоставката на находките кара археолозите да смятат, че технологията за обработката на черупките от щраусови яйца и камъка била открита в Африка и едва по-късно била пренесена в Азия от първобитните хора, мигрирали на изток с лодки през пролива Баб Ел Мандеб (Bab el-Mandeb), разделящ югозападната част на Арабския п-ов от Африка. Пол Меларс предполага, че за в бъдеще учените ще открият подобни артефакти и на територията на Арабския п-ов и Иран, което би позволило да се уточни дали потокът от преселници се е разделил в няколко посоки по пътя си към Индия и останалите райони на Югоизточна Азия. Находките обаче убедително доказват, че единствената люлка на човечеството е Африка.

Меларс е убеден, че по-късните и по-опростени предмети, открити в Австралия, не опровергават тази хипотеза. Археологът ги свързва с "технологически упадък", съпровождащ прекалено дългото придвижване на групите мигранти, което неизбежно е довело до опростяване на техниката на обработка на познатите материали. bgfactor.org

 


Сходни връзки

Първобитни мъниста доказват, че човечеството се е зародило в Африка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди