изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:24 EET
ШОТЛАНДЕЦ ОТКРИ ЛОВНИЯ СЕЗОН В ОРЛОВА МОГИЛА    
Новини

Местните авджии отстреляха 40 пъдпъдъци и 20 гургулици. Излетът завърши с курбан и агне на пещ. Да помагат на ловците в събота бе извикана и журналистическата гилдия 



В свежата слънчева сутрин на 12 август бе открит ловният сезон за пернат дивеч. Пред Ловния дом в село Орлова могила към 7 часа сутринта оживлението нарастваше с всеки пристигащ автомобил, джип или микробус. Един от най-подранилите бе бившият депутат и запален местен ловец Иван Колев. "Наслука, дружина!" - с тези думи посрещаше своите приятели и гости енергичният двуметров мъж. Течеше 7.30 часа когато верните почитатели на лова вече се понасъбраха под новата лятна тераса и с нетърпение чакаха да чуят първия инструктаж за предстоящия ловен излет. В този момент нотариус Юлиян Димитров извади уиски в бутилка под формата на пушка и обяви: "Промоция! Тя ще бъде за този, който удари първия пъдпъдък". Последва инструктажът на председателя на дружинката Христо Стоянов, който бе избран и за ръководител на лова. Веднага след това 20 авджии нарамиха своите пушки, качиха се в колите си и тръгнаха към първото поле, на което трябваше да отстрелват пъдпъдъци, гургулици и друг пернат дивеч. Сред тях бяха двама новаци, както и нотариусът Юлиян Димитров, който бе трансфериран от дружинката в Златия. На откриването на ловния сезон присъстваше и шотландец, който живее в Кипър. Той е приятел на семейство Колеви и бил в България за сделки с недвижими имоти. Щом чул, че ще има лов, британецът решил да стане рано и да види как ловуват нашенските авджии.

На полето дойде и бойното кръщение за двамата новообранци в дружинката, които трябваше да оцелят един пъдпъдък. Това става, след като местен опитен ловец им го показа. Дивечът бе поставен в дървена клетка, а в другата си ръка ловецът държеше пъдпъдъчи яйца. Новаци застанаха един до друг и заредиха пушките си с патрони. В този момент птицата бе пусната, а най-точен се оказа Красимир Коев. Кучето Фокер моментално отиде при поваления дивеч като по команда го донесе на стопанина си Стоян Колев.

Дойде ред и за онова, за което бяха дошли ловците - да отстрелят прелетен дивеч. Първите 50 метра из полето не бяха от най-обнадеждаващите и не бяха предпоставка за добър ловен излет, но веднага след това на мерника на стрелците се изправи първият пъдпъдък. С най-бърз рефлекс се оказа Стефан Касабов, който от раз свали птичката на земята. Наложи се ловците да влязат да отстрелват и в царевицата, където се оказа, че са се скрили пъдпъдъците и гургулиците. След двата рейда - по един в полето и царевицата, последва кратка почивка, в която ловците се заредиха с енергия, охлаждайки се със студени дини и пъпеши.

Да ловува в събота излезе и Стоян Колев, който е авджия от 1993 година. От дете е покрай баща си, който е ловец от 1974 година. "Бях трети клас през 1978 година, когато станах член на дружинката", разказа Стоян. Цели се с помпа Маверик, а в първия ден на тазгодишния ловен сезон той отстреля 10 пъдпъдъка, от които прибра 3. Освен, че е ловец-отличник, той е и добър кулинар. Обича като се прибере у дома да приготви уловеното. Изкисва пъдпъдъка в марина. После го разцепва през гърдите и го начуква като пържола. Стоян признава, че за специфични вкус на приготвеното донася специална подправка от билки, които сам е събирал.

Стоян Колев има две кучета - тригодишният Фокер и Линда, която живее на село при баща му. Ловецът с гордост разказа, че понякога кучето му успешно може да замести пушката. Случвало се е шестима ловджии да не уцелят пъдпъдък. Неговият Фокер е поправил грешката им, като е уловил пернатия дивеч с устата си. На лов в събота излезе и сестрата на Фокер - 4-годишната Фея. Дивечът прогонваше и Сара, видяха ранобудните фоторепортери.

Своите богати биографии на ловци пък попълниха доайените на дружинката - 73-годишният Георги Иванов и 72-годишният Васил Узунов. Последният обаче е авджия вече 49 години, докато бай Георги ловува от 1962 година.

Желанието да бъде сред приятели, да повдигне адреналина на полето, накара да дойде и Кольо Стоянов, който когато бил на 14 години гръмнал 2 заека и 1 лисица. Днес опитният ловец с гордост казва, че има 11 златни медали от Световни изложения - 2 от сръндаци и 9 от диви котки. 

В края на деня авджиите в Орлова могила отчетоха 40 пъдпъдъци и 20 гургулици. "

Ловците в Орлова могила се грижат за дивеча на 16 хиляди декара земя. В момента голям проблем за лова се оказват опалените стърнища, защото огънят гони пернатия дивеч", заяви пред журналистите Иван Колев. Добрият ловен излет завърши с курбан, печено агне на пещ и вити български хора.

На територията на Ловно рибарско сдружение Добрич има 36 дружинки с общо 1100 членове. От там съобщават, че на 26 август в село Хитово ще се проведе събор на ловното куче. НДТ

 

 


Сходни връзки

ШОТЛАНДЕЦ ОТКРИ ЛОВНИЯ СЕЗОН В ОРЛОВА МОГИЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди