изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:29 EEST
ЗАВЪРШИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИЯТ СЕЗОН КРАЙ БОЖУРЕЦ    
НовиниПриключиха разкопките на некропол в землището на село Божурец, Каварненско, съобщи за НДТ директорът на Историческия музей в Каварна Дарина Мирчева. Те продължиха един месец и се извършваха от археологически екип с ръководител Игор Лазаренко - научен сътрудник от Историческия музей във Варна.


В разкопките участваха ученици и скаути от Белгия. При проучванията си край Божурец те са открили две погребения. Те са вторични и нямат отношение към проучваната надгробна тракийска могила от елинската епоха, обясни Дарина Мирчева. Намерените гробове са на хора от номадски произход. В единия гроб бяха намерени и части от кон.  Както НДТ писа, това е първата находка от период, в който по нашите земи са живели траки. По първоначални данни гробът се датира от XII-XIII в. преди новата ера. Юздата в устата на коня е от такъв тип, който е характерен за печенегите, обясни пред БГНЕС археологът. Според него, става дума за вторично погребение, което най-вероятно датира от първата половина на XI век, уточни тойодобни погребения са били открити и в Южна Русия, Украйна, Молдова, Румъния и др. Находки от същия тип са били намерени и в Плиска и село Дядово в Южна България. Предполага се, че погребаният е един от нашествениците, които са прогонили и избили местното население.
 


Сходни връзки

ЗАВЪРШИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИЯТ СЕЗОН КРАЙ БОЖУРЕЦ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди