изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-07-11 @ 15:12 EEST
ЖИЛИЩЕН КОМПЛЕКС ЗА 12 МИЛИОНА ЕВРО ИЗДИГАТ КРАЙ АЛБЕНА    
Новини Още една мощна компания избра Северното Черноморие, където да построи модерен жилищен комплекс. Става въпрос за първия проект на инвестиционния фонд Bulgarian Land Development (BLD), който очаква да получи разрешително за строеж до края на септември за издигането на жилищен комплекс Harmony Hills близо до Албена, а строителните работи да започнат през средата на октомври, съобщи пред репортер на НДТ изпълнителният директор Димитър Савов.

Комплексът, в който ще бъдат вложени 12 млн. евро, ще има разгърната застроена площ от над 13 хил. кв. м и ще включва 177 апартамента и 22 къщи. „Този микс ще отразява напълно търсенето в момента от страна на английски, скандинавски и в последно време все повече руски купувачи", каза Савов.

Според него пазарът на имоти по Северното Черноморие представлява нова ниша, която има потенциал за развитие заради големите проекти в този регион, предлагащи услуги, които чуждите инвеститори търсят, например голф игрища. Вследствие на това цената на земята в региона се е увеличила с 50-100% за последните две години. Повечето от тези, които купуват там в момента, търсят терени за строителство, докато мнозинството от купувачите преди две години са били спекуланти. В резултат сега земята в региона около Harmony Hills се продава на нива между 30 и 100 евро на кв. м, в зависимост от отдалечеността й от голф игрищата.

Harmony Hills ще се намира на 4 км от Албена, на 38 км от Варна и само на километър от международната автомагистрала Е 78 Истанбул - Бургас - Варна - Констанца.

BLD планира да продаде всички апартаменти в комплекса до края на септември 2007 г. и да получи разрешението за ползване през май 2008 г. Теренът, върху който ще се изгради комплекса, е купен от фонда още през март 2005 г.

Общо 66 от апартаментите в него са студия. „Хората търсят такъв тип имоти защото са по-евтини", каза Луз Мария, мениджър продажби във фонда. „Ние предлагаме едни от най-ниските цени на пазара, като цената на студио от 30 кв. м в комплекса започва от 18 хил. паунда."

Проектът предвижда също изграждането на малък спа-комплекс за нуждите на жителите на комплекта, фитнес център и басейн. Всички къщи имат барбекю навън, което е едно от изискванията на купувачите, особено на скандинавските граждани.

Имотите са започнали да бъдат предлагани преди месец и по информация на компанията се радват на голям интерес. До края на октомври се очаква да бъдат резервирани между 25 и 30% от апартаментите.

За периода преди старта на строителството цените на имотите в Harmony Hills варират между 650 и 1 000 евро на кв. м, в зависимост от големината, типа и изложението на апартаментите. Те са с големина от 30 кв. м до 130 кв. м за къщи с три спални. Стратегията на компанията е да създаде продукти, достъпни и за българските купувачи. По думите на Савов българите са основните купувачи на жилища в големите градове, докато при ваканционните имоти това са чужди граждани. Въпреки това обаче той е на мнение, че броят на българите, купуващи ваканционен имот, в последно време се увеличава.

Той очаква между 10 и 15% от апартаментите в комплекса да бъдат купени от българи, главно такива, които живеят в региона. Интерес има и от страна на румънски граждани.

BLD смята да участва в конкурс за закупуването на терен и в община Каварна, върху който планира да изгради ваканционен комплекс. Според Савов проектите, които ще бъдат осъществени занапред, ще бъдат значително по-големи от първия, който е трябвало да е показателен за пулса на пазара, за търсенето и за позицията на фонда.

Размерът и вида на проекта в Каварна ще зависи от големината на терена, който ще бъде закупен, като той ще бъде между 50 и 90 дка.

До края на годината фондът, който е създаден и се управлява от част от мениджърския екип на българската агенция за имоти Адрес Груп, планира да започне и реализацията на проект в София, предвиждащ изграждането на луксозни апартаменти в центъра на столицата. Наред с това в скоро време ще бъде дадено началото и на проект в Боровец или Банско. Според Савов Банско е утвърден курорт и е атрактивен за инвестиции с усиления маркетинг, който се осъществява и с планираните инвестиции в нови проекти, от друга страна, Боровец има голям потенциал за развитие и тепърва предстои да бъде решено в кой от двата курорта ще бъде предприет проектът.

Най-вероятно той ще представлява проект в начален етап от своето развитие, в който BLD ще се включи, купувайки някои от бъдещите апартаменти, като по този начин ще финансира осъществяването. Целта е апартаментите да бъдат предложени за продажба в началото на зимния сезон.

Руслан ЙОРДАНОВ

СНИМКА НА ПРОЕКТА НА КОМПЛЕКСА

 

 


Сходни връзки

ЖИЛИЩЕН КОМПЛЕКС ЗА 12 МИЛИОНА ЕВРО ИЗДИГАТ КРАЙ АЛБЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди