изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 22:26 EEST
ВЪЗРАЖДАТ БИЗНЕСЗОНА "СЕВЕРОИЗТОК" В ТЕРВЕЛ - ПО ПРОЕКТ, ФИНАНСИРАН ОТ ПРОГРАМА ФАР    
ОбществоКметът на община Тервел - инж. Живко Георгиев пред НДТ


- Г-н Георгиев, бихте ли представили пред читателите на "Нова добруджанска трибуна" проекта по Програма ФАР, който спечели община Тервел?
- На 30 ноември 2005 г. община Тервел подписа договор с Министерство на регионалното развитие и благоустройството за изпълнение на договор по проект "Възраждане на бизнесзона "Североизток" в град Тервел." Проектът се финансира по програма ФАР, Пилотна интегрирана схема за Североизточен район на планиране. Общата стойност на дейностите по договора възлиза на 287 112 евро. От тях 257 112 евро общината получава като безвъзмездна помощ, а 30 000 евро е нейното собствено участие в изпълнението на проекта. Основната сума от бюджета - 249 982 евро, е предназначена за строителни дейности. 
- Какви са дейностите, заложени по проекта?
- Средствата ще се използват за обновяване на пътната и подземната инфраструктура в бившия промишлен квартал на Тервел. Ще се положи водопровод и ще се изгради канализация по улица, която обслужва битовите помещения на фирма "ДЕКА" ООД, ще се изградят водопровод и канализация в стопанския двор на бившия кравекомплекс, ще се построят тротоари. Предвижда се още рехабилитация на пътната настилка и изграждане на мрежа от улично осветление по четири от основните улици, които обслужват пътнико и товаро потока в бизнесзоната.
- Какви са причините община Тервел да разработи този проект? С какво той ще е от полза за тервелчани?
- Идеята за кандидатстване с такъв проект възникна, след като си дадохме сметка, че един от приоритетите в управлението на общината е създаването на подкрепяща местния бизнес среда. Основното, което една община може да извърши, за да подобри условията на работа на фирмите и работещите в тях, е свързано с обновяването на инфраструктурата. В нашата община стопанските дворове и производствените мощности на водещите работодатели са концентрирани в бизнесзоната на град Тервел. Там са разположени "Пластхим-Т" АД, "ДЕКА" ООД, "НЕМО ТРАНС" ООД, множество земеделски производители. Голяма част от сградния фонд е закупен от фирмите и се ползва като производствени и складови помещения. Броят на работниците, които са заети целогодишно в производството, надхвърля 1600 души. Голяма част работят на трисменен режим. Липсата на тротоари и осветление е огромно неудобство за тях. Старите и амортизирани водопроводни и канализационни съоръжения възпрепятстват работата на фирмите и са причина за чести аварии и нарушаване ритъма на производствения процес. Определено считам, че реализирането на проекта ще бъде от огромна полза за работодателите и работниците от общината.
- На какъв етап е реализацията на проекта?
- След подписването на договора с финансиращата институция, екипът от служители, отговорен за реализацията на проекта, започна работа по възлагане изготвянето на работен проект за дейностите, подготовка на тръжни документи за процедури за избор на изпълнител на строителните дейности и строителния надзор. В края на миналия месец и в началото на този бяха финализирани двете процедури. След получаване на становище от ИА "ФАР" към МРРБ, ще бъдат сключени договори с определените изпълнители и ще започнат строителните дейности. Хубавото в нашия случай е, че в момента ние работим по проект "Благоустрояване на квартал "Изгрев" в град Тервел". Този квартал граничи с бизнесзоната и едновременното приключване на двата проекта ще даде на  тази не малка част от града един съвършено нов облик. Надявам се, че голяма част от проблемите на нашите съграждани, които живеят в квартал "Изгрев" или работят в бизнесзоната и ежедневно се сблъскват с неудобствата на липсващата инфраструктура, ще намерят своето решение. 
- В какви срокове трябва да приключат дейностите?
- Надявам се, че ще успеем да извършим основния обем от строителните дейности в рамките на настоящия строителен сезон - до края на ноември 2006 г.  Крайната дата за реализация на проекта е 30 април 2007 г. Освен, че решава значителен проблем с инфраструктурата, този проект спомогна за изграждане на капацитет за разработване и управление на проекти у хората от общинска администрация, които се занимават с него. Мисля, че това ще бъде от огромна полза в бъдещата работа на общината, свързана с усвояването на средства от структурните фондове. НДТ

 


Сходни връзки

ВЪЗРАЖДАТ БИЗНЕСЗОНА "СЕВЕРОИЗТОК" В ТЕРВЕЛ - ПО ПРОЕКТ, ФИНАНСИРАН ОТ ПРОГРАМА ФАР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди