изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:08 EET
ГЕРБ излезе с позиция по стратегията за приватизация на Параходство "Български морски флот"    
Общество София. Сдружение “Граждани за европейско развитие на България “(ГЕРБ) излезе със своя позиция по изготвяне и реализация на Стратегия за приватизация на Параходство "Български морски флот" АД, съобщиха за Агенция “Фокус” от ГЕРБ.


В позицията на сдружението се казва:
Сдружение“Граждани за европейско развитие на България” като организация, чиято цел е да утвърждава структурите и механизмите на гражданското общество в контекста на най-успешните съвременни модели на държавно и социално-икономическо развитие, както и споделяйки констатациите за голямото значение на БМФ за българската икономика, изразява своята позиция за принципите, които трябва да се съблюдават при приватизацията на Параходството, а именно:
На първо място, предвид принципите на пазарната икономика, подкрепяме оттеглянето на държавата като собственик от икономиката и от прякото управление на икономическите предприятия, респективно подкрепяме раздържавяването на Параходство БМФ.
На следващо място, настояваме при приватизацията да бъдат търсени гаранции за успешно развитие на Параходството, особено в контекста на съвременните тенденции в световното корабоплаване, повишаване на конкурентноспособността му и на тази база висока заетост, развитие на трудовите ресурси, развитие на съпътстващи и спомагателни дейности. Именно капацитетът, съчетан със свободата за управление на активите и дейностите от страна на бъдещия собственик на БМФ могат да обезпечат това успешно динамично развитие и повишаване на конкурентноспособността.
В този смисъл държавата, първо, трябва да констатира категорично наличието на такъв капацитет при избора на купувач и, второ, да му осигури нужната свобода както със самия договор за приватизация, така и с комплексни промени в нормативната и поднормативна база, насочени към дерегулация и стимулиране на българските корабособственици въобще и повишаване атрактивността на българския флаг.
Следващият принцип, който ще осигури необходимия капацитет за развитие и управление на Параходството, е недопускане на изкуствени дискриминационни изисквания за участие, равнопоставеност на кандидатите, единни и ясни правила и максимална прозрачност на процедурите.
На последно по ред, но не и по значение място считаме, че трябва да се осигурят и възможности за участие и на частните български корабособственици. Имайки предвид, че те имат по-скромни финансово-технически възможности, но пък се управляват и развиват изключително добре, познават отлично българските ресурси и морски отрасъл и органично са заинтересовани тук, където са те, бизнесът да се развива, да им носи печалби, да се увеличават обемите превозени товари и т.н., тяхното участие би могло да се разглежда като допълнително предимство на кандидата.
ГЕРБ ще продължи да следи внимателно процеса и да участва активно в него, защото всъщност активите на Параходство ”БМФ” принадлежат не на държавната администрацията, още по- малко те могат да обслужват частни интереси, а са на цялото общество. Към този процес са съпричастни всички граждани- ние, съвременниците, а също така и хората, които са го създавали преди повече от един век, а така също и идните поколения, които всъщност са призвани да направят историческата оценката, що за общество сме били всички ние.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

ГЕРБ излезе с позиция по стратегията за приватизация на Параходство "Български морски флот" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди