изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:19 EEST
ЧОВЕКЪТ, КОЙТО НЕ ЩАДЕШЕ СЕБЕ СИ    
Култура80 години от рождението на Георги Шивачев

    На 28 август доказаният ерудит и смел сатирик Георги Шивачев щеше да навърши 80 години. За съжаление, преди 10 години, на 16 декември, с присъщата си усмивка той напусна този свят, но остави за поколенията едно наистина забележително, значимо и продължаващо да бъде актуално творчество. Завеща ни славата на Генерал Тошево да бъде “Второто Габрово”, допринесе Сатиричният колектив да спечели с неговите творби множество национални награди, макар и с тих характер успя да даде достоен пример как следва да се воюва безпардонно с негативизма на настоящето, вниквайки дълбоко в бъдещето. Благодарение на него градът и общината са посещавани от такива именити творци, като Радой Ралин, Мирон Иванов, Георги Парцалев, Стоянка Мутафова, Алберт Анжел и стотици още личности, допринесли за развитието и утвърждаването на националната култура.

    В онези недалечни времена беше наистина рисковано да се казват истини, още повече от сцена. Но той ги казваше чрез постановките си с такова майсторско чувство за хумор, че дори критикуваните се смееха. Самият Шивачев, който ги виждаше като самодеец от сцената, споделяше понякога, че първите редове в залата би трябвало да са сериозни, да осмислят казаното, а не да се усмихват на сътворените от самите тях истини.

    Георги Шивачев не пожела да издаде прекрасните си творби. Той често казваше, че “все още има какво да се работи по тях”. Сигурен съм обаче, че не искаше да търси спонсори, защото истинският сатирик никога не се моли. Той работи в името на другите, но никога не скланя глава пред тях.

    Наред с другите високи отличия Георги Шивачев спечели най-главното – уважението на хората. Част от признанието за него дойде посмъртно. През 1999 г. бе удостоен с “Почетен знак с лика на писателя Йордан Йовков”, а по-късно една улица в Генерал Тошево бе именувана на негово име.

Дяко ДЯКОВ

                                                                            

 


Сходни връзки

ЧОВЕКЪТ, КОЙТО НЕ ЩАДЕШЕ СЕБЕ СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди