изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:20 EEST
Бойко Борисов си “купи” за 2 стотинки нож от “Вимпел”    
НовиниМосква. Кметът на столицата Бойко Борисов е единственият чуждестранен гост на честването на 25-годишнината на елитното специално подразделение за борба с тероризма “Вимпел”. Борисов е поучил от домакините награда нож “Вимпел”, съобщи от руската столица самият той, специално за Агенция “Фокус” .

Столичният кмет е в Москва по покана на началника на Центъра за специални операции към ФСБ на Русия генерал-полковник А. Е. Тихонов.


Агенция “Фокус” припомня:

Елитното специално подразделение “Вимпел”

През 1981 г на заседание на Политбюро на Централния комитет на КПСС е взето решение за създаване на ново елитно поделение към КГБ. Отчитайки ефекта и резултатите от използването на отрядът “Алфа” в Афганистан, където малка група атакува и превзема с минимални жертви стратегически обект, от Комитета искат да разширят дейността и обсега на специалните си операции.
На базата на съществуващите дотогава малки групи “Зенит” и “Каскада”/около 100 души/ се създава поделението “Вимпел”, което в най-добрите си времена достига около 1000 души личен състав. Базата им е недалеч от Москва.
По време на своето съществуване “Вимпел” многократно участва в многобройни специални операции, обикновено с голям успех. В Афганистан “Вимпел" провеждат десетки диверсии, проникват сред муджахидините и ги дезинформират, освобождават заложници, събират разузнавателна информация.
След разпадането на СССР на групата е вменено още едно задължение: да деблокират заети от терористи обекти.
По време на преврата през 1993 г. “Вимпел” и “Алфа” получават устна заповед да атакуват “Белия дом”, където са се барикадирали депутатите от Думата и противниците на Елцин. Двата отряда отказват да я изпълнят. На 4 октомври по своя инициатива влизат вътре с бял флаг за преговори и извеждат лидерите на опозицията. Спрямо двете групи са взети мерки. Президентът Елцин подписва указ, с който разпуска Министерството на безопасността, а с него и групата. 112 офицери се уволняват, 150 стават бодигардове в правителствената охрана, други отиват в разузнаването, контраразузнаването, някои – в бизнесструктурите.
 


Сходни връзки

Бойко Борисов си “купи” за 2 стотинки нож от “Вимпел” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди