изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:42 EEST
Безценно перуанско съкровище открито в Лондон    
Любопитно

Безценна перуанска шапка, открадната преди 20 години, е намерена в Лондон, съобщи британската полиция.



Шапката, която представлява образ на морски бог, е била намерена в офис в централен Лондон. Шапката е от перуански произход и се счита, че има “невероятна стойност” за перуанското културно наследство.

“Става дума за археологически предмет с нечувана историческа и естетическа важност, едно от най-значимите украшения на древната перуанска култура”, каза Валтер Алва, директор на кралския музей за гробниците в Сиван, Перу.

Предметът е направен от злато, представлява митичен октопод с десет пипала и човешка глава, изобразяваща човешки физиономии. Предполага се, че датира от 7 век пр.н.е и е пример за древното перуанско изкуство на цивилизацията Мохика.

Орнамент с такова качество не може да се намери в нито един перуански музей и фактът, че такова национално съкровище се намира извън страната ни е поразяващ, коментира Алва. Британските детективи смятат, че шапката е открадната от археологическата област Ла Мина в долината Хекетепеке, Северно Перу през 1988 г. когато гробницата е плячкосана, а съдържанието й предложено на черния пазар. Никой не е арестуван по време на операцията и до момента не се предоставя допълнителна информация по делото. /БГНЕС/ http://www.darik.net

 


Сходни връзки

Безценно перуанско съкровище открито в Лондон | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди