изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:07 EEST
Учени: Нещо необикновено се е случило с човешкия геном    
Новини
Само преди няколко милиона години участък от човешкия геном се е развил експлозивно, около 70 пъти по-бързо от останалите области на генетичния ни код, разказва Green.Democrit.com


Това им дава на специалистите основание да обявят в последния брой на сп. "Нейчър", че са открили гена, отключил еволюцията на нашия мозък, който е три пъти по-голям от този на шимпанзетата.

Нашият екип има силни, но все пак косвени доказателства, че изучаването на гена HAR1F може да даде отговор на въпроса защо сме по-умни от останалите примати, обяснява Дейвид Хослър, ръководител на Центъра по биомолекулярна наука и инженерство към Калифорнийския университет.

Хослър и колегите му от САЩ, Белгия и Франция изучили 49 региона от генома на човека и този на шимпанзето, за да фиксират един, в който са се случили

драстични промени за кратък период от време

От въпросния ген не е имало и помен преди 300 млн. години и той може да се открие само у птиците и бозайниците, но не и при риби и безгръбначни.

След появата си той не се е променял коренно. Открити са само две разлики между този ген при пилето и при шимпанзето.

Човешкият вариант на гена обаче разкрива цели 18 разлики от гена на най-близките ни примати.

Нещо необикновено се е случило с човешкия геном,

това не може да е част от естествената еволюция, коментира проф. Андрю Кларк от Корнелския университет.

Хослър е на мнение, че слизането ни от дърветата и усилията ни да ходим на два крака са били достатъчно стресови моменти, за да предизвикат революционните промени в генетичния ни код.

По-важното е, че тези изменения са свързани с развитието на церебралния кортекс, който отговаря за най-сложните процеси в мозъка, като употребата на езика и обработването на информацията.

Все още учените не са съвсем наясно за какво точно отговаря генът HAR1F. Знае се със сигурност обаче, че се активира в човешкия ембрион на седмата седмица след зачеването и се самоизключва на 19-ата.

http://news.netinfo.bg

 


Сходни връзки

Учени: Нещо необикновено се е случило с човешкия геном | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди