изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:57 EEST
НИХАТ КАБИЛ СПАЗИ ОБЕЩАНИЕ, КАТО ДАРИ 400-КИЛОГРАМОВО ТЕЛЕ НА БАШ ПЕХЛИВАНИНА    
ОбществоТържества с кючек и министрески кюфтета се вихриха на събор в Карапелит

Близо 300 борци от цялата страна се събраха на стадиона в добричкото село Карапелит, за да се включат в народните и мазни борби, които областното ръководство на ДПС в Добрич организира за трети поред път. Борбите, за които се бяха събрали над 3000 души, бяха под вещото ръководство на съдията по борба републиканска категория Мустафа Осман Хасан. Съдии от цяла България наблюдаваха отделните схватки. В надпреварата се включиха деца, юноши, кадети и мъже.
Гвоздеят на програмата бяха схватките между четири двойки, които представиха старата мюсюлманска традиция мазни борби. За целта състезателите бяха облечени със специални гащи т. нар. къспет, изработени от волска кожа и заляти с олио от врата до петите.
Толга Топчу - шампион на турския град Кърконар, бе дошъл специално, за да се включи в мазните борби в Карапелит, като баш пехливанинът в тези борби получи освен 500 лв., осигурени от генералния спонсор - рафинерия "Клас", и едно 400-килограмово теле лично от министъра на земеделието и горите Нихат Кабил.
Пред журналисти Топчу разказа, че истински къспет в Турция сега струва 700-800 долара, а имало и такива менте - от конска кожа, които се продавали по 50 евро. Борците първо намазват обилно къспета, за да омекне, след което добре омазнени и те самите го обуват.
"Клас" осигури 1.5 т олио, както за омазване на борците, така и за награди в отделните категории. Всички желаещи - от деца категория 30 кг до свръхтежките - над 95 кг, баш пехливани показаха умения на алая.
Съборът премина бе под егидата на министъра на земеделието и горите Нихат Кабил, който пристигна в късния следобед, след участие в изнесеното заседание на МС във Варна. Миналата година тук на този стадион министър Кабил даде обет, че ако ДПС вкара повече от 24 депутати в парламента, то на тазгодишните борби той ще даде теле. Министерско теле имаше не само за борците, а и за многобройната публика - от сутринта се редеше дълга опашка за министерските телешки кюфтета. От организаторите на проявата НДТ научи, че Н. Кабил е дарил още едно теле, от което са направени 4500 кюфтета.
Сред гостите на събора бяха зам.-председателят на ДПС Касим Дал, депутати от Добрич, Търговище, Разград, областният управител Динчер Хаджиев, кметът на Община Добричка Петко Петков много други.
Репортер на НДТ забеляза сред гостите на борбите и Веселин Бакърджиев - съдружник във фирма "Фарин". Той бе дошъл с мотора си "Харлей Дейвидсън". За настроението на всички, дошли на събора, пяха Мустафа и Ажда Чаушеви. А на алая градуса с изпълнения по време на схватките повдигаха музиканти-любители. Голям фурор предизвика надпреварата по майсторско изпълнение на кючек. Над 20 двойки показаха уменията си в двеминутни изпълнения на алая, като 4-членно компетентно жури присъди първата награда - 100 лв. на двойката Виолета /13/ и Енго /17/ от Карапелит. Сред кючекчиите бяха и известни личности като Людмила Живкова и Гунди, но от Карапелит. Атрактивният водещ на събора повдигаше духа на надпреварата с реплики от рода на: "Още можеш, покажи как въртиш" и "За 100 лв. човек кръста си чупи".
 


Сходни връзки

НИХАТ КАБИЛ СПАЗИ ОБЕЩАНИЕ, КАТО ДАРИ 400-КИЛОГРАМОВО ТЕЛЕ НА БАШ ПЕХЛИВАНИНА | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НИХАТ КАБИЛ СПАЗИ ОБЕЩАНИЕ, КАТО ДАРИ 400-КИЛОГРАМОВО ТЕЛЕ НА БАШ ПЕХЛИВАНИНА
Автор: Anonymous да 2006-08-21 @ 13:17 EEST
Какво му струва на един министър да даде не едно, а две, даже и повече телета, той взема голяма заплата да му мислят обикновените хора.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди