изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:13 EET
"БОГОРОДИЦА" СЪБИРА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ДОБРУДЖАНСКИЯ ФОЛКЛОР    
Новини97 любителски състава с над 1300 участника - певчески, танцови, групи за автентичен фолклор и други, са заявили участие в Осмото издание на Добруджанския фолклорен събор "Богородица", който ще се състои на 26 и 27 август в Генерал Тошево.

Ще се представят и 117 индивидуални изпълнители - певци, свирачи и разказвачи. Най-малкият участник е 4-годишният Иван Мавродиев от Добрич, а най-възрастният - 82-годишната Йорданка Желева от село Дъбовик.

Организатори на събора са община Генерал Тошево и местното Народно читалище "Светлина". С провеждането на проявата домакините целят опазване, съхранение и популяризиране на българския фолклор и осъществяване на мост между духовните ценности и традиции на различните поколения в добруджанския регион. В събора могат да се включат самодейни колективи и индивидуални изпълнители на добруджански фолклор, съобщават организаторите.

В досегашните издания са се представяли участници от всички възрасти от Добричка, Варненска, Силистренска, Шуменска, Разградска и Великотърновска области. Със своите песни, танци и колоритни костюми те успяват да спечелят сърцата на публиката, но най-радващ е фактът, че с всяка изминала година се увеличава броят на участниците.

Първото издание на Добруджанския фолклорен събор "Богородица" бе през 1997 година и се организира през август. Той е свързан с празнуването на християнския празник "Успение Богородично" по стар стил, откъдето произлиза и неговото име. 

 


Сходни връзки

"БОГОРОДИЦА" СЪБИРА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ДОБРУДЖАНСКИЯ ФОЛКЛОР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди