изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:33 EEST
УНИКАЛНА ИЗЛОЖБА КРАСИ "ДВОРЕЦА"    
НовиниЗа първи път в пълен размер на изложбата “Балчик и Черно море” в залата на галерия “Тихото гнездо” в "Двореца" в Балчик бе показана най-ранната българска карта, издадена в Страсбург през 1863 г. от русенеца Александър хаджи Русет. Самата изложба е уникална, защото представя за първи път гравюри и карти на Черно море и на Балчик.

Хаджи Русет е издал първата географска карта на български език през 1843 г., а през 1863 г. тя е издадена в Страсбург. За изложбата са подбрани и 20-те най-ценни картографски документи, като се започне с пълната възстановка на “Табула Пойтенгериана” (IIV в.) и се завърши с “Търговска карта на България” от Бианкони (XIX в.).

Картите са в оригиналните си размери, луксозно рамкирани и снабдени с надписи. В изложбата са представени и 10 детайла, изобразяващи подбрани исторически моменти, свързани с Балчик и Двореца. Те са подбрани от над 900 карти, гравюри и планове и наличната база данни от обработени текстове на антични и средновековни автори, описания на дипломати, пътешественици и др., събрани от Главно управление на архивите при МС и обработени от Международния търговски и културен център "ГЕОПАН" като Дигитален архив "ТРАКИЯ". Сред изложените карти е "Нова карта на България от 1877 г.", дело на Хайнрих Киперт -  историк, филолог и професор по география в Берлинския университет. Той е известен със своите исторически карти за отделните епохи и региони през античността, които не са загубили своето значение и в наши дни. Етнографската карта на Добруджа на Стоян Романски от 1915 г. отразява 11 етноса в Добруджа. Българите тогава са били 134 331 души, на второ място са турците - 106 830, румънците са едва пети по брой - 6 359. Деветата европейска карта на Клавдий Птоломей от 1542 г. показва, че още тогава Европа е забелязала Тракия. В изложбата е показана и първата запазена карта на Черно море от 1320 година. Тя е на Петрус Весконте, а царският флаг на Иван Шишман е поставен над Варна. Когато Паисий Хилендарски е бил на 11 години - тоест, през 1737 г., холандският картограф Йохан ван дер Бруген издал във Виена специална карта "Царство България".

Експозицията представя още класическа шпионска карта от 1771 година. На нея руски платен агент изобразява пътищата между Цариград и Дунава. На картата на Джакомо Кантинели пък можете да видите Поморие като остров. Интересни факти за българското Черноморие в своите карти ни представя и италианецът Бианкони -  главен инжинер на френските железници. Неговата карта е от времето, когато Варна и Добрич са били с население 10 000 души, а Бургас е наброявал само 3 000 жители.

Дигиталният архив “Тракия” на Главно управление на архивите при МС и Международния търговски и културен център “Геопан” е показан за пръв път пред европейска публика по личната покана на Председателя на ПАСЕ през 2003 г. в гр. Страсбург, в сградата на Съвета на Европа. Колекцията е представяна в Бургас, Пловдив и Несебър, както и в Република Турция - Одрин, Истанбул и Лозенград.

 


Сходни връзки

УНИКАЛНА ИЗЛОЖБА КРАСИ "ДВОРЕЦА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди